Неделя,

Лашет vs. Шолц: Целият свят гледа Германия

От: Стандарт -
367
Лашет vs. Шолц: Целият свят гледа Германия
A
A
A

Европа трябва да е по-независима в областта на политиката за сигурност. За това се обявиха по време на телевизионен предизборен дебат кандидатите за германски канцлер. Най-вече двамата фаворити за наследяване на поста на Ангела Меркел - Армин Лашет и Олаф Шолц призоваха за засилване на ЕС пред Китай и САЩ.

Кандидатът на Германската социалдемократическа партия и настоящ министър на финансите Шолц призова Германия съвместно с Франция да се погрижи Европа да може да се движи напред. "Нуждаем се от силна и суверенна Европа, това е нашата сериозна задача", заяви той. "В свят, в който скоро ще има 10 милиарда души, е важно да обособим един по-силен ЕС, защото иначе ние няма да имаме роля", допълни той.

Кандидатът на Християндемократическия съюз и на Християнсоциалния съюз Армин Лашет припомни, че цял ЕС следи предизборната битка в Германия и очаква съставянето на ново правителство. Той също акцентира, че има нужда от по-суверенна и по-силна Европа. "Трябва да говорим с един общ език", добави Лашет, визирайки ЕС. "Трябва да започнем общи проекти и проекти във въоръжаването, за да бъдем в състояние да действаме, след като САЩ ще се оттеглят и това е задача, която следващото германско правителство трябва да изпълни", подчерта той.

Кандидатката на Зелените Аналена Бербок призова за единна политика на Европа спрямо Китай. А кандидатът на Свободната демократическа партия Кристиан Линднер изтъкна нуждата от укрепване на отношенията със САЩ, които са незаменим, по думите му, партньор за Берлин.

По време на диспута Армин Лашет изрази подкрепа за газопровода Северен поток 2, но призова за гаранции за транзита на природен газ през Украйна, защото в противен случай проектът трябва да бъде спрян. Той се обяви за въвеждане в експлоатация на газопровода, но подчерта, че са нужни геополитически гаранции, че той няма да се превърне в проблем за Украйна. "Ако Русия постави това под въпрос, то проектът ще бъде незабавно преустановен", заяви Лашет.

Шолц пък потвърди привързаността си към НАТО и изрази разбиране с гнева на Франция след анулирането от Австралия на договора за френските подводници.

По въпроса за бюджетната и фискалната политика Лашет увери, че не иска увеличаване на данъците и че иска да запази бюджетните правила. Кристиан Линднер го подкрепи до голяма степен и добави, че би предпочел да намали субсидиите, например за електрически коли. Шолц подчерта нуждата от инвестиции, а Бербок каза, че фискалните правила трябва да бъдат смекчени достатъчно, особено в областта на екологията.

Кандидатите запазиха мълчание по въпроса кой би бил предпочитания от тях коалиционен партньор. Щолц каза, че няма да се съгласи с някои от по-радикални политики на Левите, като например изтегляне на Германия от НАТО. Линднер пък каза, че има голямо съвпадение на политиките между неговата партия и консерваторите.

В диспута, продължил 90 минути, участваха кандидатите на водещите седем германски партии. "Когато всички говорят, никой нищо не казва" - така в. "Шпигел" обобщи диспута.

Според допитване на телевизия Цет Де Еф от снощи подкрепата за социалдемократа Шолц е 25-процента, а тази за Лашет е 23-процента, което е исторически ниско за кандидат на консерваторите, пише dir.bg.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com