Кушнер: Няма разширяване без Лисабонски договор

Париж прави ЕС по-разбираем за гражданите

Кушнер: Няма разширяване без Лисабонски договор  | StandartNews.com

Париж

Без Лисабонски договор няма разширяване на ЕС, заяви министърът на външните работи на Франция Бернар Кушнер, съобщи БТА. Не може да има разширение без да бъде обявен Лисабонския договор. Сега ЕС действа според договора от Ница, който бе подготвен с оглед на 27 страни-членки на съюза и вече не е ефикасен. Как тогава да се говори за приемане на нови страни, попита Кушнер.

По време на френското председателство ще продължи развитието на отношенията със страните, които се стремят към членство в ЕС, като Хърватия и Турция, и с държави от Западните Балкани, които искат да задълбочават отношенията си с ЕС, като Македония, Албания и Сърбия. Очаквам по време на френското председателство да бъдат отворени две или три нови глави в преговорите с Турция, и да бъдат отворени всички глави в преговорите с Хърватия, каза той.

Бернар Кушнер изтъкна, че основна задача на френското председателство ще е да действа за това, че ЕС и европейските институции да станат по-разбираеми за гражданите на съюза. Тези институции не се разбират и не интересуват обикновените хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай