Куманово осъмна в боеве и под обсада (ОБЗОР)

Куманово осъмна в боеве и под обсада (ОБЗОР) | StandartNews.com

Най-малко трима загинали при сблъсъци с въоръжена групировка

Македонският град Куманово осъмна вчера сутрин в боеве между органите на реда и въоръжена групировка от 70 души. По непотвърдена информация е загинало осемгодишно дете и родителите й, а най-малко 20 души са ранени, включително 12 полицаи. Въоръжените сблъсъци в покрайнините на града, който се намира на около 40 км от Скопие и близо до границата с Косово, започнали в 4 часа сутринта.

"Тази сутрин се събудихме със стрелба, експлозии, хеликоптери над града и това продължава през целия ден до момента. Силите на реда се опитват да ликвидират въоръжената групировка, която е в околностите от няколко дни. По неофициална информация тя наброява 50-70 души и се укрива в къща, която е обкръжена от полицията от всички страни", каза Зоран Дамяновски, кмет на Куманово, където през 2001 г. имаше сражения с албански партизани. Той определи положението в града като драматично. Вътрешното министерство призова гражданите да не излизат по улиците на Куманово и да "запазят спокойствие". Много от местните панически се опитваха да напуснат града.

Македонският зам.-министър на вътрешните работи Иво Котевски заяви, че са предприети "необходимите мерки за ликвидирането на въоръжена група" в района на Куманово. Групата пристигнала вчера сутрин в района и членовете й са открили стрелба, предполага се с автомати. Около 12 часа по обяд стрелбата бе подновена с още по-голяма интензивност в квартал "Дива населба" в западната част на града, който беше отцепен. Коалиционният партньор в кабинета на премиера Никола Груевски, албанската партия Демократически съюз за интеграция на Али Ахмети, призова за "запазване на спокойствието и гражданите да не се поддават на провокации.

В района живее голяма общност на албанското малцинство, а през 2001 г. имаше сблъсъци с въоръжени албански партизани, който беше потушен с посредничеството на западни дипломати. И другата албанска формация в Македония, Демократическа партия на албанците, призова за спокойствие и гражданите да не се поддават на провокации, а държавните институции да гарантират сигурността на хората. Македонското издание "Либертас" съобщи, позовавайки се на дипломатически източници, че две престъпни групи от Косово са били платени, за да влязат в Македония и да предизвикат въоръжени инциденти.

Според същите източници нападението в Куманово е част от сценарий, съставен от управляващите в Скопие, за да се потуши недоволството срещу правителството, срещу което от пет дни има протести. Те започнаха, след като опозиционният лидер Зоран Заев разпространи аудиозаписи, в които се чува как управляващите се опитват да прикрият убийството на младеж. Протести имаше и в петък вечер, а през деня в Куманово се проведе демонстрация срещу полицейската бруталност. Международните наблюдатели коментират, че вероятно в Куманово става въпрос за показна акция на властта, подобна на тази от преди две седмици. На 21 април македонското МВР даде специална пресконференция, на която обясни как се е справило с въоръжени косовари, превзели караулен пост в село Гошинце.

Представителството на ЕС в Македония призовава гражданите и политическите фактори да запазят спокойствие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай