Шведският премиер проговори за изгарянето на Корана

Не се предвиждат промени в шведското законодателство

Шведският премиер проговори за изгарянето на Корана | StandartNews.com

Шведският министър-председател  Улф Кристершон заяви днес, че към момента няма планове за мащабни промени в законите за свободата на словото в страната, предаде Ройтерс, цитирано от БТА

Ще бъдат разгледани промени, които биха позволили на полицията да спира изгарянето на свещени книги на публични места, ако има ясна заплаха за националната сигурност, уточни той.

"Отстояваме шведската свобода на словото", подчерта в същото време Кристершон на пресконференция.

Шведският премиер заяви още, че ситуацията със сигурността в страната е сложна, не на последно място и заради забавянето на нейното членство в НАТО.

Според Кристершон шведското правителство ще засили временно мерките за сигурност по границата, както и по отношение на вътрешната сигурност заради увеличаването на заплахите срещу страната след неотдавнашните изгаряния на копия от Корана. В резултат на полицията ще бъдат дадени и по-големи правомощия да спира и претърсва хора.

Кристершон отправи също и призив към хората да използват свободата на словото отговорно и с уважение.

"В свободна страна като Швеция има много голяма свобода. Тази много голяма свобода обаче изисква и много голяма отговорност", обобщи Кристершон.

"Всичко, което е законно, не е удобно. Може да бъде ужасно, но все пак законно. Опитваме се да насърчаваме почтителен тон в отношенията между страните и народите", подчерта шведският премиер.

В Швеция и Дания през последните седмици бяха изгорени няколко екземпляра на Корана, което влоши отношенията им с някои мюсюлмански държави, отбелязва Ройтерс, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай