Кремъл нажежава ситуацията с Украйна. Иска преговори със САЩ

Руски парашутисти ще проведат учения близо до границата с Украйна тази седмица

Кремъл нажежава ситуацията с Украйна. Иска преговори със САЩ | StandartNews.com

Руски парашутисти ще проведат учения близо до границата с Украйна тази седмица, съобщи агенция "Интерфакс", позовавайки се на руското военно министерство. Това става на фона на противопоставянето между Москва и Запада заради стремежите на Киев към членство в НАТО.

Около 1200 военнослужещи и над 250 превозни средства и самолети ще участват в учението, което ще бъде разделено между полигони в Крим, който Русия анексира от Украйна през 2014 г., и близкия Краснодарски край. "Интерфакс" цитира ведомството, че войските щели да симулират превземане на район като част от настъпателна операция.

Русия струпа десетки хиляди войници на пунктове близо до Украйна и настоява южната й съседка да не бъде приемана в НАТО, както и да не се разполагат нападателни оръжия там или в други съседни страни.

В същото време от Кремъл идват противоречиви сигнали. Руският външен министър Сергей Лавров обяви, че Москва очаква преговори със Съединените щати и НАТО още в началото на януари.

Изявлението на Лавров дойде ден след като помощник-държавният секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия Карън Донфрид съобщи пред репортери, че преговорите с Русия ще започнат през януари, като предупреди, че някои руски предложения са „неприемливи“.

Москва представи на Запада широки изисквания за сигурност в два проектодокумента миналата седмица, единият е насочен към НАТО, а другият - към Съединените щати.

„Беше договорено в самото начало на следващата година първият кръг от преговорите да бъде двустранен между Москва и САЩ“, каза Лавров. Плановете са тези преговори да бъдат последвани от срещи между Русия и НАТО, вероятно отново през януари.

Лавров предупреди Съединените щати да не протакат каквито и да е преговори и напомни, че макар Русия да не иска конфликт, тя е готова да предприеме стъпки, за да се защити при евентуален спор.

„Надяваме се, че никой друг не разглежда конфликтите като желан сценарий. Ние ще гарантираме строго нашата сигурност с подходящи за целта средства“, каза Лавров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай