Кой е по-богат - премиерът или кралят на Великобритания

Сунак заяви, че е избран за поста, за да "поправи" "грешките", допуснати от Тръс

Кой е по-богат - премиерът или кралят на Великобритания | StandartNews.com

Човекът, който ще стане 57-ият британски министър-председател, е по-богат от краля, а със своите едва 42 години ще е най-младият премиер в съвременна Великобритания. Все пак историята помни Уилям Пит-младши, който на 24-годишна възраст застава начело на правителството на Кралство Великобритания (от 1783 г.) и води държавата в първите две години от създаването на Обединеното кралство (до 1806 г.).

По-богат от краля: Кой е новият почти най-млад британски премиер

Риши Сунак също така ще бъде първият цветнокож човек, заставащ начело на страната, при това практикуващ хиндуист. Нима Бегум, доцент по британска политика в Университета в Нотингам, казва, че назначаването му „показва колко далеч е стигнало представителството на етническите малцинства в политиката“. А Тарик Модуд, професор по социология и политология в Бристолския университет, коментира по този повод:

Независимо от политическите му възгледи, това, че Сунак става министър-председател, е исторически момент за мултикултурализма и расовото равенство. Това се случи много по-рано, отколкото някой би прогнозирал преди няколко години – както и никой не би предвидил, че първият министър-председател от етническо малцинство ще бъде от Торите.“

Аудиенцията между крал Чарлз и новия министър-председател е символичното предаване на властта, съчетано с церемония и политически прагматизъм. Това е ритуал на приемственост на фона на огромни политически сътресения, пише Би Би Си.

Това е една от ключовите конституционни роли на краля - и една от тези, които майка му Елизабет II прие много сериозно, дотолкова, че въпреки лошото си здраве проведе последната си среща с Лиз Тръс, когато тя стана министър-председател миналия месец.

Нарича се "целуване на ръка", но е по-скоро поклон и ръкостискане по време на срещата, на която монархът официално иска от новия министър-председател да състави правителство. Това е първата подобна среща на краля, така че и двамата мъже все още са в нови роли.

След няколкото официални снимки в началото, това е първата частна среща, която поставя началото на поверителните седмични аудиенции, които се провеждат между краля и премиера.

След аудиенцията при краля, Риши Сунак произнесе първата си реч като премиер.

Сунак заяви, че е избран за поста, за да "поправи" "грешките", допуснати от Тръс.

В момента Великобритания е изправена пред дълбока икономическа криза. Последиците от COVID-19 все още са налице, а войната в Украйна е разрушила пазарите по целия свят, каза той.

Лиз Тръс е била права, когато е искала да подобри растежа. Това е "благородна цел". Той се възхищава на нейното "безпокойство". Но според него са били допуснати грешки.

И той е избран за министър-председател, за да "поправи" тези грешки.

Предстоят "трудни решения", каза Сунак и припомни, че по време на пандемията е направил всичко възможно да защити хората и предприятията.

"Винаги има ограничения, сега повече от всякога. Но ви обещавам, че ще проявя същия подход към предизвикателствата, пред които сме изправени днес. Правителството, което ще ръководя, няма да остави следващото поколение, вашите деца и внуци, с дълг, който трябва да бъде платен... Ще обединя страната ни не с думи, а с действия. Ще работя ден след ден, за да постигам резултати за вас. Това правителство ще се отличава с почтеност, професионализъм и отчетност на всяко ниво", каза новият британски премиер.

Преди Сунак, при краля на Великобритания бе напускащата поста премиер Лиз Тръс, която независимо от това, че стана най-кратко управлявалият министър-председател на Обединеното кралство, се оказа така, че при встъпването й в длъжност на трона бе един монарх (покойната Елизабет Втора), а при напускането - друг.

Чарлз Трети прие оставката на Тръс, като след това Бъкингамският дворец съобщи в изявление: "Достопочтената депутатка Елизабет Тръс имаше аудиенция при краля тази сутрин и подаде оставката си като министър-председател и първи лорд на Министерството на финансите, която Негово Величество имаше удоволствието да приеме".

Преди това Тръс проведе последното заседание на правителството си, след което държа реч пред премиерската резиденция на "Даунинг стрийт" №10.

Тръс заяви, че премиерският пост я е накарал да бъде "по-убедена от всякога", че Обединеното кралство се нуждае от смела промяна в политиката, че времето, прекарано на поста, я е оставило "по-убедена от всякога, че трябва да бъдем смели и да се изправим пред предизвикателствата, пред които сме изправени". Тя подкрепи думите си с цитат от римския философ Сенека, според когото "не дръзваме да предприемем нещо не защото нещата са трудни, а нещата са трудни, защото не дръзваме".

"Ние просто не можем да си позволим да бъдем страна с нисък растеж, в която правителството поема все по-голям дял от националното ни богатство и в която има огромни различия между различните й части. Трябва да се възползваме от свободите, които ни дава Brexit, за да правим нещата по различен начин. Това означава да осигурим повече свобода за нашите собствени граждани. И да възстановим властта на демократичните институции. Това означава по-ниски данъци, така че хората да могат да задържат повече от парите, които печелят.

Тя заяви, че правителството е осигурило възможността страната да оплаче кончината на кралица Елизабет Втора и да посрещне крал Чарлз III като нов монарх - важен момент в историята на страната.

Правителството е действало "спешно и решително" в полза на семействата и бизнеса, каза Тръс. "Ние отменихме увеличението на националното осигуряване. Помогнахме на милиони домакинства да платят сметките си за енергия и на хиляди предприятия да избегнат фалит. Връщаме си енергийната независимост, така че никога повече да не сме зависими от колебанията на световните пазари или от злонамерени чужди сили.

Тръс подчерта подкрепата си за Украйна и заяви, че пожелава на Риши Сунак успех за доброто на страната. Тя благодари на семейството и приятелите си, на екипа си в № 10 и на служителите си по охраната. И казва, че с нетърпение очаква да прекарва повече време в своя избирателен район Югозападен Норфолк и да служи от него.

Кой е новият премиер на Великобритания? Пътят на Сунак през годините досега, описва The Guardian, цитиран от economic.bg. 

Младини

Сунак е роден в Саутхемптън през 1980 г. в семейството на индийци, които са се преместили в Обединеното кралство от Източна Африка. Баща му бе личен лекар, а майка му имаше собствена аптека. Като най-голямото от три деца, той учи в частно училище-интернат Winchester College, където годишната такса е 43 335 паунда. През последните няколко години Сунак направи множество дарения от над 100 000 паунда за някогашното си учебно заведение.

След като завършва, той учи политика, философия и икономика в Оксфордския университет. По-късно получава магистърска степен по бизнес администрация (MBA) в Станфордския университет, където среща Акшата Мурти, бъдещата си съпруга.

Въпрос на пари

42-годишната му съпруга е дъщеря на индийския милиардер Н. Р. Нараяна Мурти, който често е описван като „Бил Гейтс на Индия“ и е основател на софтуерната компания Infosys. Според информацията Акшата има дял от 0.91% в компанията, оценявана на около 700 милиона паунда.

Двойката се ожени в нейния роден град Бенгалуру на двудневна церемония през 2009 г., на която присъстваха 1000 гости. Двамата имат две дъщери – Кришна и Анушка.

През април тази година стана ясно, че Мурти не е жител на Обединеното кралство и е избегнала плащането на данъци в страната върху международните си доходи в замяна на годишна такса от само 30 000 паунда. Ако имаше британско гражданство, тя може би щеше да плати над 20 милиона паунда на хазната. Новината разгневи обществото и тя се принуди да вземе мерки, за да облекчи политическия натиск върху съпруга си. Нейният говорител обяви, че в бъдеще ще започне да плаща британски данъци върху доходите си в чужбина.

И все пак, общото състояние на Сунак и Мурти се оценява на 730 млн. паунда, което е двойно повече от приблизителното богатство на крал Чарлз III и кралицата консорт Камила, което се оценява на 300-350 млн. паунда.

От депутат до премиер

Сунак извървя пътя от депутат в министър-председател само за седем години – по-бързо от всеки друг премиер в съвременната епоха. Дейвид Камерън постигна същото за девет години, макар че връщайки лентата назад – отново управлявалият през 18 век Пит-младши държи общия рекорд със само две години (от 1783 до 1801 г. управлява Кралство Великобритания, а от 1804 г. до смъртта си през 1806 г. – Обединеното кралство).

Пътят на Сунак към върха не бе гладък. След като загуби от Лиз Тръс при гласуване на членовете на торите на 5 септември, се очакваше той да изчезне от политиката. И за кратко го направи, говорейки последно в Камарата на общините ден след като Тръс стана министър-председател. Но когато катастрофалните и неоправдани намаления на данъците я сринаха, Сунак вече бе готов с подкрепата на поддръжници, които беше спечелил през лятната кампания.

След като спечели лидерството, той, който е радетел на фискалния консерватизъм, каза на депутатите, че амбицията му е да има високопродуктивна икономика на Обединеното кралство и че подкрепя ниското данъчно облагане, но такова, което да е достъпно и изпълнимо.

Фен на Coca-Cola

Сунак е известен с колекционирането на неща, свързани с Coca-Cola, и освен това е пристрастен към напитката. Вероятно той е първият министър-председател на Обединеното кралство, който не употребява алкохол от времето на Дейвид Лойд Джордж (премиер на Великобритания между 1916 и 1922 г.). В индуизма няма ясна забрана за употребата на алкохол, но много хиндуисти предпочитат да не пият.

Какво следва?

По-общо казано, пред него има множество кризи за разрешаване. Според Guardian Сунак възнамерява да спре енергийната подкрепа за домакинствата следващия април, тъй като явно смята, че „намаляването на държавния дълг е по-важно от спасяването на хората от безпаричието“.

Опасенията са, че без фискална експанзия и гаранция за цената на енергията инфлацията ще бъде по-висока, а рецесията – по-дълбока. Лихвените проценти вероятно ще се повишат. Анализатори от Morgan Stanley казват, че разходите по заеми за жилища може да достигнат 6%, което – заедно с по-високите сметки за комунални услуги – ще тласне около 40% от домакинствата в затруднение да плащат ипотеката си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай