Ковачевски подскочи, люта закана към България

Относно таксата за руски газ

Ковачевски подскочи, люта закана към България | StandartNews.com

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски е реагирал пред Европейската комисия за въведените от България такси за транзита на руски газ през газопровода, който е единственият начин за доставка на газ в страната, съобщават агенция Макфакс и телевизионният Канал 5, предава БТА

Според Ковачевски тази такса не трябва да се въвежда, защото "целият капацитет от газ, който влиза в Северна Македония, е даден от България на "Газпром", което означава, че такава такса ще доведе до поскъпване на тока и парното с 20 процента”.

„Затова поискахме да бъде освободен капацитет, за да може страната да си набавя газ от други източници. Водят се разговори на ниво ЕС и със съответното министерство в България. През миналата година успяхме с ЕС и България да освободим капацитет за газ, който не е собственост на „Газпром” и се надявам, че и тази година ще успеем да до направим”, каза Ковачевски след отбелязването на Деня на осигуряването, който се отбелязва днес в страната. 

Ковачевски посочи, че е обсъдил темата и с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, по време на посещението й в Скопие преди дни. Според него въведената такса „няма нищо общо с пазарните принципи и директивите на ЕС и ако трябва Северна Македония ще реагира пред международните съдилища”.

Министърът на енергетиката на Северна Македония Крешник Бектеши също обяви, че ако  извънредната енергийна такса върху преноса и транзита на руски природен през българска територия бъде въведена за Република Северна Македония, страната ще иска обезщетение от България и допълнителна подкрепа от Европейския съюз.. 

От 13 октомври България въведе извънредна енергийна такса върху преноса и транзита на руски природен газ през нейна територия  в размер на 20 лв./мВтч., като целта е за „Газпром“ да бъде по-неизгодно да доставя газ през България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
9 Коментара
преди 5 месеца

Ще си плащате , всички си плащат грозник. Нагал и брутален човек.

Откажи
Романов
преди 5 месеца

Точно

Откажи
Романов
преди 5 месеца

Трябва да им наложим такса Голо самочувствие и такса Наглост!

Откажи
преди 5 месеца

Точно

Откажи
Drago
преди 5 месеца

Makedonlu da si gleda albancte I da Mese mesi tam kudeto ne go iskat

Откажи
Аркадаш
преди 5 месеца

Ке видиме ...! Се га ке плащате , оти ке мръзнете макета...Па но го сте ербапи бре !!! Я си стойте мирно на гъзо .

Откажи
Аркадаш
преди 5 месеца

А ма , много се Лю тиш Кова чевски..бре.Оно не бе а ...закани и поплюфки по - бугарите ...как о ти не ом ръзнаа ахмак ни еден...с ахмаците...ега измрете си те от ко видо 19.....

Откажи
Муйо Уйо
преди 5 месеца

Ковачев, я си пъхни 2 пръста у газо и свирни!

Откажи
САТАНА
преди 5 месеца

Безплатен газ гъза...

Откажи