Четвъртък,

Премиерът на Македония оптимист. Видя позитивна енергия

От: Агенция Стандарт -
116
Премиерът на Македония оптимист. Видя позитивна енергия
A
A
A

Нуждаем се от решение, основано на взаимното уважение и на европейските ценности. Това решение трябва да доведе до вдигане на ветото и да послужи като основа за добро сътрудничество между двете страни, казва премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски в интервю за белгийския ежедневник „Либр”, посветено на отношенията с България и цитирано от МИА.

Ковачевски заявява, че процесът на започване на присъединителни преговори с ЕС е бил твърде дълъг и затова всички усилия са насочени към ускоряване на разговорите с България.

„Имаме консенсус за евроатлантическата интеграция на страната. Постигнахме една от целите си - членството в НАТО, но все още не и целта за присъединяване към ЕС. Взехме трудни решения, за да можем да се присъединим към НАТО и да започнем преговори за присъединяване към ЕС. Съюзът трябва да изпълни обещанията си към Северна Македония, като се вземат предвид четирите положителни доклада на Европейската комисия за развитието на страната”, казва Ковачевски.

Той допълни, че началото на присъединителни преговори на Северна Македония ще даде тласък и на други страни от региона и ще ги мотивира да ускорят усилията си за отваряне или продължаване на присъединителните преговори.

Според Ковачевски преди разговорите между Скопие и София са били водени от пропагандисти, докато в момента се генерира позитивна енергия.

„Ние проведохме плодотворна дискусия и достигнахме до заключението, че трябва да бъде възстановено доверието между двете правителства, обществата и гражданите. В миналото дебатът беше воден от пропагандисти, което имаше негативно отражение върху медиите и възприемането на ситуацията сред гражданите на страните”, каза премиерът на Северна Македония.

Той се спря на посещението на българския премиер Кирил Петков в Скопие, съвместното заседание на двете правителства и създаването на четири работни групи по време на посещението му в София.

„Министерствата на външните работи са натоварени с работата по политическите въпроси, проектодокументите се подготвят в момента. Веднага щом имаме осезаеми резултати, одобрени и от двете страни, документът ще бъде обявен и в двете страни чрез предвидените в закона процедури”, отбеляза Ковачевски.

Той каза, че решението трябва да се основава на взаимното уважение и на европейските ценности. „Това решение трябва да доведе до вдигане на ветото и да послужи като основа за доброто сътрудничество между двете страни”, подчерта премиерът на Северна Македония, предава БТА.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com