Космически рекорд. Телескоп засне първите галактики

"Джеймс уеб" чукна 2 години в Космоса

Космически рекорд. Телескоп засне първите галактики | StandartNews.com

Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ навърши две години от извеждането му Космоса. "Уеб" е най-мощнната космическа обсерватория, която проучва необятната вселена с помощта на инфрачервена астрономия.

Неговата чувствителност му позволява да вижда обекти, които са твърде стари, далечни или слаби за космическия телескоп "Хъбъл". Изображенията, които прави "Дожеймс Уеб" дават възможност за по-детлайни изследвания в областите на астрономията и космологията, като наблюдение на първите звезди и образуването на първите галактики, както и подробна атмосферна характеристика на потенциално обитаеми екзопланети.

Проектът е дело на съвместните усилия на НАСА, Европейската космическа агенция и Канадската космическа агенция. Телескопът носи името на Джеймс Едуин Уеб – ръководител на НАСА в периода 1961 – 1968 г., под чието управление САЩ изготвят програмата си за изпращане на човек на Луната.

На 25 декември 2021 г. телескопът успешно е изведен в орбита от космодрума Куру. Първите научни изследвания започват в началото на 2022 г. 

На 11 юли 2022 г., НАСА пуска първото изображение от телескопа „Джеймс Уеб“, показващо най-старите и далечни части на Вселената.

На 12 юли 2022 г. НАСА представя изображението, описвано като най-дълбоката инфрачервена снимка на вселената, правена някога, чрез поточно видео на живо, достъпно за интернет потребителите в цял свят. Освен това изображение по време на предаването са показани и представени от учени на НАСА и Европейската космическа агенция първоначални изображения от региона на звездообразуване в мъглявината Карина, от откритата през 1877 г. компактна галактическа група Квинтет на Стефан и от мъглявината Южен пръстен – разширяващ се облак от газ, заобикалящ умираща звезда. 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай