Кошмарът Вагнер продължава. Две държави с извънредни мерки

Страхът продължава

Кошмарът Вагнер продължава. Две държави с извънредни мерки | StandartNews.com

Страхът от Вагнер, далеч не се е оталожил. Литва и Полша обмислят евентуално да затворят границата с Беларус в случай на провокативни заплахи от страна на руската паравоенна група "Вагнер", предаде Франс прес, като се позова на представител на литовското вътрешно министерство, цитирано от БТА

"Вагнер" поражда безпокойство в региона, откакто Минск прие бойците й на беларуска територия след техния краткотраен бунт в Русия.

"Възможността да затворим границата съществува", каза днес пред журналисти литовският заместник министър на вътрешните работи Арнолдас Абрамавичус.

Литва и Полша предупредиха на няколко пъти съюзниците си от НАТО, че наемниците от "Вагнер" биха могли по-специално да се представят за кандидати за убежище в опит да прекосят границата на Беларус с ЕС.

"Те биха могли да действат като група бежанци, като незаконно прехвърлени мигранти с цел да провокират нещо като размирици", каза днес литовският представител.

Вчера полският вътрешен министър Мариуш Камински заяви: "Ако ние намерим такъв адекватен отговор, ние ще предизвикаме пълна изолация на Беларус и беларуският режим трябва да отчита това", каза той.

Беларуският президент Александър Лукашенко увери миналия уикенд руския си колега Владимир Путин, че "държи "Вагнер" в центъра на страната си. После той добави, че бойците на "Вагнер" искали да отидат на запад и спомена Варшава и Жешов.

Полша и Литва построиха преди две години ограда покрай границата си с Беларус и Русия, обвинявайки тези две страни, че насърчават мигрантите, които искат да стигнат до ЕС, да опитат късмета си, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай