Понеделник,

Кошмар. Турски тирове щурмуват българската граница

От: Рачо Рачев, сн. Анадолска агенция -
2404
Кошмар. Турски тирове щурмуват българската граница
A
A
A

Военната агресия на Русия срещу Украйна накара турския бизнес да пренасочи износа си към западните граници на страната, включително границата с България.

Освен Капъкуле, втората по големина митница на турско-българската граница Хамзабейли (Лесово на българската страна) също се задръства от километрични опашки от товарни автомобили поради нарастването на износа на Турция.

По информация на Анадолската агенция, по пътя към ГКПП Хамзабейли се е натрупала над 25-километров колона от тирове, чакащи на опашка, за да преминат на българската митница Лесово.

Дългите колони от тирове се образуват поради това, че България не може да отговори на нарасналия износ на Турция към Европа. А също така и заради руско-украинската война, която засегна негативно превозите по море и те се пренасочиха към сухопътните граници. Все повече се увеличават опашките от тирове, чакащи по няколко денонощия, за да преминат към европейските държави, посочва агенцията.

Турски шофьори твърдят, че обработването на българската митница става много бавно.

“Трафикът се задръства на входа към България, откъдето идва и забавянето при обработката на документацията за товарите. Настояваме отговорните да предприемат мерки за разрешаване на тези проблеми“, казват те.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички