Конгресът бутна стола на Дилма (ОБЗОР)

Стотици хиляди бразилци празнуваха цяла нощ по улиците на страната след гласуването за импийчмънт на Дилма Русеф

Конгресът бутна стола на Дилма (ОБЗОР) | StandartNews.com

Всичките й възможни заместници са със съмнителна репутация

Президентът на Бразилия Дилма Русеф загуби ключовото гласуване за импийчмънт в долната камара на парламента и е само на крачка от остраняване от длъжност. След тридневни дебати и вот, продължил с часове, над две трети от депутатите в Конгреса избраха да прекратят мандата на президента предсрочно. Русеф е обвинена в манипулиране на държавните финанси, за да си осигури преизбиране през 2014 г., но самата тя отрича да е направила нещо нередно.

Противниците на Русеф успяха да си осигурят доста гласове над необходимото мнозинство от две трети и се поздравиха с победа след гласуването, продължило до късно през нощта българско време в неделя. За продължаване на процедурата бяха необходими 342 гласа, а крайният резултат бе 367 в полза на импийчмънта. Едва 137 депутати подкрепиха оставането на президента на власт, седем се въздържаха, а двама изобщо не се явиха в залата.

Резултатът от гласуването предизвика радостни възгласи сред стотици хиляди демонстранти, които гледаха заседанието на живо на огромни екрани по улиците на страната. "Борихме се много, за да отстраним това корумпирано правителство, което унищожи нашата индустрия, работни места и внесе хаос в социалните класи", заяви 75-годишна дама, протестираща в Сао Пауло.

Самата Русеф не коментира случилото се непосредствено след вота. Шефът на кабинета й Жак Вагнер обаче обвини парламента, че се опитва да събори 30-годишната демокрация в страната.

До окончателното сваляне на Русеф от власт остават още две стъпки, а процесът може да отнеме 6 месеца. В началото на май Сенатът трябва да гласува продължаването на процедурата по импийчмънт. При одобрение от над 50% ще бъде започнат процес, който да установи дали Русеф наистина е виновна за нарушенията, за които е заподозряна. В това време мандатът й ще бъде суспендиран, а поста ще поеме вицепрезидентът Мишел Темер. След края на процеса предстои ново гласуване в Сената. Тогава ще е нужно мнозинство от две трети в подкрепа на импийчмънта за окончателното отстраняване на Русеф от власт. Ако някое от гласуванията в Сената не събере необходимото мнозинство, президентът ще се върне на поста си.

Ако Русеф бъде отстранена, нейния пост ще заеме вицепрезидентът Мишел Темер. Той всъщност е непознат за повечето бразилци, коментира Би Би Си. 75-годишният професор по право е популярен повече с уменията си да преговаря и да проправя пътя към върха за други лидери, а не толкова да ръководи. В момента той е председател на най-голямата партия в страната - Партията на бразилското демократично движение. Най-голямото му постижение е, че успява да влезе в коалиция с всеки президент в последните 20 години. Неговата формация обаче никога не е управлявала самостоятелно.

Самият Темер също може да бъде подложен на импийчмънт по същите обвинения като Дилма Русеф. Следващите двама в реда за президентския пост се намират в същото положение. Това са председателят на долната камара на парламента Едуардо Куня и председателят на Сената Ренан Калхейрос. И двамата са от партията на Темер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай