Сложен въпрос: Колко богат е Путин

Германски разследващи журналисти от общественоправните медии WDR и NDR проучиха този въпрос

Сложен въпрос: Колко богат е Путин | StandartNews.com

Колко богат е всъщност Владимир Путин? Един непубличен домейн от Русия предизвиква редица интересни въпроси, защото става дума за яхти, дворци, банкови сметки и имущества на много от доверениците на Путин.

Германски разследващи журналисти от общественоправните медии WDR и NDR проучиха този въпрос.

Когато след началото на руската инвазия в Украйна на руския президент Владимир Путин бяха наложени санкции, това изглеждаше по-скоро като символичен акт, тъй като на хартия той не притежава нищо съществено. И все пак по информации в медиите Путин притежава луксозен дворец на Черно море, а малко преди да започне войната в Украйна една луксозна яхта, за която се твърди, че е негова, на бърза ръка се прибра от Западна Европа обратно в Русия.

Бивши довереници на Путин, превърнали се в негови разобличители, в миналото са описвали системата на Путин така: близки приятели и доверени лица на руския държавен глава, обикновено олигарси от неговия най-близък кръг, държат дворци, яхти и друго богатство, до което той винаги има достъп. За съществуването на такава система говорят и разкритията около т.нар. "Панама пейпърс". Така, например, след публикациите за двореца на брега на Черно море много бързо приятелят на Путин Аркадий Ротенберг обяви публично, че имотът е негов, а не на руския президент.

Разследване на журналистическата мрежа Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), заедно с онлайн изданието Meduza и редица медийни партньори, сред които и германските NDR и WDR, разкри, че много от приписваните на Путин обекти кой знае защо се управляват от едно и също място: всички те очевидно използват общия домейн "LLCInvest.ru", пише "Новини.бг".

Изтекли информации показват, че този домейн в интернет и принадлежащите към него адреси за електронна поща се използват за управлението на много фирми с имущество, принадлежащо на доверени лица на Путин. Към тях спада и въпросният луксозен черноморски палат. Над 4,5 милиарда щатски долара изглежда се управляват от въпросната инвестиционна система LLC, в чийто състав влизат повече от 80 фирми.

Наред с въпросния дворец на брега на Черно море, от OCCRP са открили в структурите на LLC Invest и една вила северно от Санкт Петербург, родния град на Владимир Путин, добила известност в обществото като "дачата на Путин", която той редовно използва. Други находки са къща за почивка в зимен курорт, недалеч от границата с Финландия, където е омъжена дъщерята на Путин, освен това една яхта и дори една авиокомпания с няколко самолета "Фалкон".

Всички тези фирми явно се администрират или от мейл-адреси на LLC Invest, или те самите използват едноименния домейн. Разследващите журналисти са открили в тези структури и доста авоари: редица руски организации с нестопанска цел, чиито имена рядко се споменават публично, също са част от структурата на LLC Invest и притежават изненадващо тлъсти банкови сметки. Една от тях, чието име в превод гласи "Развитие на аграрни инициативи", и която е основана от руския олигарх и личен приятел на Путин Генадий Тимченко, има по сметките си стотици милиони долари. Самият Тимченко отказа да коментира този въпрос.

"Въпросната LLC Invest е нещо като кооператив или обединение, чиито членове си поделят собственост, която могат и да си разменят", казва руски експерт по въпросите на корупцията, пожелал да остане анонимен. Според него фирмите от LLC Invest имат и други неща, които ги свързват, освен домейна и електронната поща: понякога те имат общи управителните директори и дори еднакви пощенски адреси.

Журналистите са се обадили на няколко от директорите на тези фирми, но всички са отрекли да имат нещо общо с имуществото на Путин. "Само подписвам документи", е заявил един от тях. "Знаете ли, че понякога и бездомници са вписани като управители на фирми? Аз не съм бездомник, но също като тях само подписвам документи и не се интересувам от детайлите", е казал той. Освен това разказал, че в миналото действително е имало случаи на прикриване на руски авоари и пране на пари, за които са били използвани паспорти и подписи на бездомници.

Друг знак за това, че голяма част от това богатство най-малкото може да бъде ползвано от руския президент, дава Централната банка на Русия. Нерядко нейни служители фигурират и като управители на фирми в LLC Invest. Самият домейн, както и мейл-адресите пък се предоставят от фирма, която принадлежи на банката. В медиите тя е наричана също и "банката на Путин", тъй като е собственост на някои от най-доверените лица на президента, сред които е например Юрий Ковалчук.

Бивш експерт на американската служба OFAC, отговаряща за санкциите, заяви във връзка с разкритията около LLC Invest, че тази структура е много съмнителна и е трудно да се намери безобидно обяснение за нейната същност. Той предполага, че е възможно чрез нея да се заобикалят санкциите, наложени на олигарси или на Централната банка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай