Коледа е празник дори по време на война

На едно от всичките места на Коледно примирие един срещу друг са Бекширският полк на британската армия и 133-и саксонски полк на германската войска

Коледа е празник дори по време на война | StandartNews.com

Дори на война Коледа трябва да бъде празник - този урок дават на света германските и британските войници по време на Първата световна война. Точно след полунощ на Коледа на 25 декември 1914 г., германските и британските войници на Западния фронт прекратяват стрелбите и започват да пеят коледни песни.

В началото на военния конфликт всички армии тръгват в офанзива, напълно убедени, че бързите серии от решителни битки в Наполеонов стил ще сложат край на Първата световна война за не повече от шест месеца. Но само за два месеца армиите започват да буксуват. По Коледа, само шест месеца след началото на войната, загиналите са вече повече от милион.

Два дни преди Коледа войниците от един саксонски полк хвърлят внимателно опакован шоколадов кейк през неутралната зона по посока на британските окопи, придружен от бележка, в която молят за едночасово примирие същата вечер, за да отпразнуват рождения ден на техния капитан. В определения час немският оркестър започва да свири песента „Честит рожден ден”.
Британските войници се изправят по парапетите на своите окопи и започват да аплодират. Тогава те виждат, че цялата фронтова линия срещу тях е озарена от блясъка на свещите по коледните елхи, разположени по протежението на немските окопи.

От двете страни на фронта мъжете започват да излизат от окопите си, изоставили своите оръжия, и да се срещат в неутралната зона. Всичко започва точно пред този саксонски полк, но се разпростира по фронта, докато накрая десетки хиляди мъже се оказват заедно, като си разменят немски пури и кейк за британски цигари и коледен пудинг, пеят познати коледни песни на два езика и дори играят футбол.


На едно от всичките места на Коледно примирие един срещу друг са Бекширският полк на британската армия и 133-и саксонски полк на германската войска. Теренът за футболния двубой е замръзнал и неравен, осеян с ями от артилерийски снаряди, наоколо има огради с бодлива тел. Двата отбора били съставени от по 50 човека, за да се включат всички, поискали да участва във футболния двубой. Резултатът (немците печелят с 3:2) и провеждането на мача са отразени дори от в. „Таймс”, който публикува писмото на майор от английския медицински корпус.

Според информациите на много други места по фронта също са проведени футболни срещи. На практика това е първата мирна демонстрация на 20 в. в същото време обаче главните щабове и от двете страни изпадат в паника. Въпреки строгите заповеди, забраняващи „побратимяването”, са необходими дни наред, за да бъдат вкарани отново всички в окопите и... войната да продължи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай