Кола се вряза в руското посолство в Букурещ, подозират атентат

През последните седмици руски посолства в Европа са мишена на протести заради Украйна

Кола се вряза в руското посолство в Букурещ, подозират атентат | StandartNews.com

Силен удар и пламъци събудиха тази сутрин посолството на Руската федерация в Букурещ, след като автомобил се заби в оградата и се запали, съобщава телевизия Диджи 24.

Шофьорът, който е бил сам в автомобила, е загинал. На мястото са пристигнали екипи на пожарната служба, за да потушат пламъците.

Близки до разследването източници са заявили за телевизията, че най-вероятно става дума за преднамерен акт. Предполага се, че шофьорът се е насочил директно към входната врата и се е блъснал в оградата.

Преди това той бил предупреден от дежурния охранител да напусне мястото. Служителят казва, че автомобилът се е блъснал с висока скорост в стената.

Според сайта Зиаре водачът на автомобила е извикал "заплашително послание", преди да се вреже в оградата на посолството.

Мъжът е идентифициран като Богдан Дръгич, председател на асоциация TATA, която преди години водеше кампания за правата на бащите, съобщава в. "Адевърул".

През 2019 г. е разследван и изпратен на съд по обвинения в сексуално посегателство срещу дъщеря си. Вчера е бил осъден на първа инстанция на 15 години и 4 месеца затвор. Имал е забрана да напуска страната до 26 май 2022 г., съобщава телевизия Диджи 24.

В понеделник Богдан Дръгич е публикувал във Фейсбук послание, в което изразил подкрепата си към украинците. "И аз съм украинец! Би било чудесно всички да се смятаме за украинци, докато свърши окончателно тази ужасна война, която излага на опасност от смърт цялото човечество!", написал той. В съобщението си Дръгич напомня, че през пролетта на 2019 г. е празнувал рождения си ден в Киев, където бил на тур по фехтовка заедно с дъщеря си.

Председателят на асоциация ТАТА стана известен преди повече от 10 дни с кампания, в която се бореше бащите да имат право да бъдат настанявани в болница заедно с децата си подобно на майките, напомнят румънските медии.

През последните седмици няколко руски посолства на различни места в Европа станаха обект на нападания от страна на демонстранти, разгневени от руската инвазия в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Вчера Румъния заяви, че ще изгони 10 руски дипломати, чиито действия според министерството на външните работи не са в съответствие с международните правила, присъединявайки се към други европейски страни, които предприеха подобни стъпки през последните дни.

Румъния, която има дълга обща граница с Украйна, е приела над 600 000 бежанци от избухването на конфликта, отбелязва АП.

От началото на войната на 24 февруари протестиращи често се събират на демонстрации пред руското посолство в Букурещ, призовавайки за спиране на руската агресия.

Агенцията отбелязва, че инцидентът идва дни след като украинският президент Володимир Зеленски говори пред румънския парламент. Във видеообръщението си в понеделник той определи избиването на цивилни в гард Буча като "военно престъпление" и призова за по-строги санкции срещу Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай