В Гърция стана страшно. Летят коктейли Молотов

Днес се проведе пореден гневен протест в резултат от жестоката жп катастрофа

В Гърция стана страшно. Летят коктейли Молотов | StandartNews.com

За кратко днес сблъсъци избухнаха между полицията и група демонстранти в Атина по време на протест на хиляди студенти и железопътни работници, разгневени от смъртоносната влакова катастрофа в Гърция по-рано тази седмица, която отне живота на 57 души, предаде Ройтерс.

Малка група демонстранти хвърляше коктейли Молотов срещу полицаите, които отговориха със сълзотворен газ.

Около 10 000 души – студенти, железопътни работници и други, се събраха днес на площад Синтагма, за да изразят гнева си по повод катастрофата, при която загинаха най-малко 57 души, а десетки бяха ранени.

Във вторник срещу сряда вечерта (28 февруари срещу 1 март) пътнически влак с над 350 души в него се блъсна челно в товарен влак, движейки се по един и същи коловоз в централната част на страната, близо до град Лариса.

Смята се, че инцидентът се дължи на човешка грешка и пропуски в мерките за безопасност на железопътната мрежа.

„Това престъпление няма да бъде забравено“, скандираха протестиращите и пуснаха черни балони в небето. На плакат, издигнат на протеста, пишеше: „Техните политики струват човешки животи“.

Пътническият влак пътуваше от Атина към Солун, пълен със студенти, които се прибираха след дълъг уикенд заради празници. Катастрофата отключи вълна от гняв и привлече вниманието върху мерките за безопасност в железопътната мрежа.

Железопътните работници, които загубиха свои колеги при инцидента, организират стачки от сряда насам, за да изразят недоволството си от недостатъчните инвестиции и модернизация на железопътната инфраструктура.

Синдикатите на железничарите удължиха стачката през уикенда, а към тях се присъединиха и служители на атинското метро.

Началникът на жп гарата в Лариса, който е обвинен във връзка с катастрофата, се яви вчера пред местния съд, но получи един ден отсрочка, за да подготви защитата си, съобщават местните медии. Неговият адвокат Стефанос Пандзардзидис заяви вчера пред журналисти, че нови доказателства изискват един ден отсрочка по делото.

Петдесет и деветгодишният началник на гарата бе изправен пред съдия следовател за първи път в четвъртък. Адвокатът му каза тогава, че неговият клиент е съкрушен от трагедията и че е поел своята част от отговорността. Срещу мъжа са повдигнати множество обвинения за убийство по непредпазливост, причиняване на телесни повреди по непредпазливост, застрашаване на човешки живот и предизвикване на нарушения в обществения транспорт.

Адвокатът му призова обаче „да не се фокусираме върху едно дърво, когато зад него има гора" и допълни, че става дума за „гора от отговорности“, съобщава АНА-МПА.

Според обвинителния акт началникът на жп гарата в Лариса е обвинен за това, че е изпратил пътническия влак и товарния на един и същи коловоз и е игнорирал електронната система, която покрива част от трасето към Лариса, докато тя е показвала, че влакът е на грешен коловоз, информира в. „Катимерини“. Според обвинението началникът на жп гарата в Лариса е пренебрегнал предупреждение на началника на гарата в Неос Порос, подадено 17 минути преди сблъсъка, че товарният влак се движи по същия коловоз, пише „Катимерини“.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис се извини на близките на жертвите на катастрофата в публикация в профила си във Фейсбук, съобщават гръцки медии. Мицотакис обеща електронната система за управление на движението на влаковете да бъде изцяло въведена в експлоатация през близките месеци.

„Като министър-председател дължа голямо извинение на всички, но най-вече на роднините на жертвите. Както от мое име, така и от името на всички онези, които години наред управляваха страната. Защото наистина в Гърция през 2023 г. е невъзможно два влака да се движат един срещу друг по едни и същи релси, без никой да забележи", подчерта Мицотакис.

"Не можем, не искаме и не трябва да се крием зад човешка грешка. Ако работата по въвеждането на система за дистанционно управление (на движението на влаковете) беше завършена, тази катастрофа щеше да бъде практически невъзможна. Фактът, че цифровата система за управление ще бъде напълно въведена в експлоатация през следващите няколко месеца, не е оправдание. Напротив. Болката ми се засилва допълнително от факта, че нямахме време да завършим нейното инсталиране, преди да се случи това зло", подчерта Мицотакис.

По думите му правосъдието бързо ще си свърши работата и ще потърси отговорност от виновниците, а през следващите няколко дни ресорният министър ще обяви мерки за незабавно подобряване на безопасността в железниците до завършване на инсталирането на електронната система за управление на влаковото движение.

„Сега сме длъжни да подкрепим семействата на жертвите, като смело признаем грешките на държавата", посочва още Мицотакис в публикацията си във Фейсбук.

Папа Франциск каза днес, че мислите му са с жертвите на катастрофата, съобщава Ройтерс. В неделното си обръщение от площад „Свети Петър“ в Рим папата каза, че се моли за жертвите, ранените и техните близки.

Повечето от загиналите са млади мъже и жени на възраст от 20 до 30 години. В момента в болници се намират 22 души, седем от които са в интензивни отделения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай