Кои са "децата на Кремъл" и какво бъдеще ги очаква

Пред тях е перспективата за евентуална смяна на властта в Кремъл през 2024 г.

Кои са "децата на Кремъл" и какво бъдеще ги очаква | StandartNews.com

Близките до Владимир Путин са новите династии, които са начело на големи държавни компании и отдели, пише в. "Монд".

В средата на ноември "Новая газета" публикува дълга статия, която изглежда като съобщение за последното преустройство в този малък, затворен свят. Може да се каже за последното "напредване" на елитните деца до върха.

В този списък са включени децата на Михаил Фрадков, бивш министър-председател, бивш шеф на външното разузнаване и шеф на оръжейната компания "Алмаз-Антей".

42-годишният Пьотр е назначен за председател на управителния съвет на "Промсвязбанк", водеща държавна банка в оръжейния бизне. 39-годишният Павел се присъедини към президентската администрация.

Сергей Матвиенко, син на председателя на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко и бивш губернатор на Санкт Петербург, влезе в бизнес, след като дълго време работи като вицепрезидент на държавната банка VTB.

Членовете на първия кръг са последвани от около десет други повече или по-малко известни имена. Официалните задължения, които децата им изпълняват, имат едно общо нещо: дори ако говорим за позиции, които предполагат власт и отговорност, той винаги е свързан с много добра печалба, - отбелязва авторът на публикацията Беноа Виткин.

"Първият "путинизъм" се характеризира с подчинението на олигарсите от ерата на Елцин, движение, започнало с ареста на Михаил Ходорковски през 2003 г. и поглъщането на неговата компания ЮКОС.

На смяна на олигарсите от 90-те години на миналия ХХ в., които бяха помолени да се държат сдържано, бързо дойдоха нови, чиято основна отличителна черта беше близостта им с лидера: приятели от детството, бизнес партньори - от кооперацията "Озеро", създадена през 1996 г. от група съседи по извънградски вили, включително Владимир Путин, всички те станаха милиардери - бивши членове на КГБ, бивши колеги от петербургските години.

Това движение приключи отдавна и последното въплъщение на путинизма е пристигането на децата на новите боляри, които да управляват Русия. За тези, които не искат да се задоволят с мързелив и луксозен живот, възможностите са безкрайни, пише в. "Монд".

"(...) Това е феодализъм", казва политологът Фьодор Крашенинников, добър експерт по руския елит.

"Онези, които са в обкръжението на лидера, получават правото да разделят страната. Повечето от тях не търсят официални постове, но политиката и бизнесът са толкова преплетени че те са най-влиятелните хора в страната, към които се обръщаме да решаваме проблеми и сега такива правомощия могат да бъдат прехвърлени, както се прави от саудитските принцове или "червените принцове" на китайския режим.

Не всички близки до елита следват пътя на бизнеса или политиката, но почти всички възрастни членове на елита имат потомци в стратегическия сектор, обобщават през 2019 г. авторите на доклада на Полския институт за международни отношения по темата "Кремълските деца".

Често след като завършват училища или университети на Запад, където преподават принципите на доброто управление, те напълно намират своето място в руската кланова система и са готови да заместят родителите си. За последните може да бъде много полезно да се разпредели капиталът между членовете на семейството, за да се заобикалят европейските и американските санкции, насочени срещу тях.

Според Фьодор Крашенининников именно перспективата за евентуална смяна на властта в Кремъл през 2024 г. обяснява удвоената алчност на представителите на руския елит и бързината им в отстояването на позициите си. "Всички те осъзнават, че собствеността им, с изключение на сметки в чужбина, е фиктивна и може да им бъде отнета за миг", обяснява политологът. "Дори някой от тази управляваща група да замести настоящия президент, това няма да означава никаква гаранция за безопасност", смята Фьодор Крашенининников.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай