Клубът "Билдерберг" родил еврото

Клубът "Билдерберг" родил еврото | StandartNews.com

Потайният клуб "Билдерберг" събира световния елит всяка година на различно място, на абсолютно непрозрачна и затворена на обществеността среща. Над 150 влиятелни личности от цял свят, включително политици, бизнесмени и филантропи, се събраха и тази година в германския град Дрезден, за да обсъждат световните проблеми.

Въпреки че по правило е забранено участниците да разкриват детайли от разговорите, се твърди, че именно на тези срещи се вземат ключови световни решения пише "Дойче веле". Една от легендите гласи, че на подобна среща е измислена единната европейска валута - еврото.

Клубът съществува от 1954 г., но и до днес си остава мистерия. Всяка година срещата е съпроводена от протести, не липсват и интриги между високопоставените участници. Германската канцлерка Ангела Меркел, външният министър на страната Франк-Валтер Щайнмайер и лидерът на германските социалдемократи Зигмар Габриел са отказали да участват в тазгодишното издание. За разлика от финансовия министър Волфганг Шойбле, министърката на отбраната Урсула фон дер Лайен и вътрешния министър Томас де Мезиер.

Участниците в клуба "Билдерберг" се подчиняват на специални правила. Най-важното от тях се нарича "Chatham House Rule". Това правило, въведено още през 1927 година от Кралския институт за международни връзки, задължава всички членове на клуба да пазят пълно мълчание за съдържанието на разговорите и произнесените слова. Именно поради тази непрозрачност сбирката на могъщите всеки път е обект на критики. Организаторите и участниците твърдят на свой ред, че това е рядка възможност да се говори открито пред онези, които взимат важните решения.

Информациите за срещите на клуба "Билдерберг" са твърде оскъдни - знае се например, че дискусиите по отделните теми траят по 90 минути. Преди три години, когато конференцията се проведе край Лондон, един от участниците заяви, че не било обсъждано "нищо съществено". Имало бюфет, но пък всеки трябвало сам да си плаща виното...

В действителност обаче на тези срещи се работи по спасяването на света - или поне се търсят решения за актуалните глобални проблеми. Според мемоарите на бившия американски посланик в Германия Джордж Макгий, клубът "Билдерберг" имал значителен принос в подготовката на Римските договори, които са предвестник на днешния Европейски съюз. А белгийският предприемач Етиен Давиньон, който е почетен председател на клуба, твърди дори, че там е било "родено" еврото. Всичко това дава повод за множество подозрения и въпроси. Като например: кой предизвика нефтената криза от 1973 година? Или пък: как се стигна до обединението на Германия? Когато става дума за клуба "Билдерберг", поддръжниците на конспиративните теории са в стихията си.

Откакто се провеждат конференциите на този клуб, текат и оживени дискусии по въпроса как изглежда ядрото на това тайнствено братство. Социологът Рудолф Щумбергер смята например, че елитният клуб е един вид опит за връщане към феодалните порядки на управление. А холандският политолог Кеес ван дер Пийл твърди, че застъпваните в клуба интереси нямат много общо с ценностите на демокрацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай