Клетниците от Киев

Блокадата няма да падне, твърдят протестиращите

Клетниците от Киев | StandartNews.com

29 януари. Добре дошли в Киев! Часът е 19,15, времето е хубаво, а температурата минус 15 градуса. Така екипажът на "Аерофлот" се сбогува с пътниците, пожелавайки приятно прекарване в украинската столица. На летището нищо не подсказва, че най-горещата точка в Европа е само на трийсетина километра. Най-голям проблем изглежда само студът. Европейските граждани влизат в Украйна без формалности. Не е такъв случаят за руснаците обаче. По ирония на съдбата руският език е основният начин за комуникация на повечето украинци с останалия свят.

Центърът на Киев прилича на сцена от романа "Клетниците" на Виктор Юго, но с някои съвременни елементи. На площад "Независимост" са се събрали подтиснатите, унижените, бедните и беззащитните. Мирише на изгоряло. Стълбове пушек се издигат над палатките. Хора се греят на кюмбета и запалени автомобилни гуми. Барикадите надхвърлят човешкия ръст. Европейски и украински знамена се веят навсякъде.

В 10,00 ч вечерта температурата е минус 21 градуса. Според световните медии на Майдана е спокойно. Не такова е усещането на чужденеца, дръзнал да погледне в очите украинския протест.

Страх. Това е чувството

Заради студа пък тялото съвсем губи контрол. Очите сълзят, скреж обхваща ноздрите, а след 10 минути на едно място краката не се усещат.

"Сега има примирие, затова изглежда спокойно, но във всеки момент нещата могат да се променят", обяснява възрастна жена, на която се виждат само очите. Хората на площада са хиляди, макар че заради голямата му площ протестът изглежда рехав. Украинци от всички възрасти и от цялата страна са дошли да се борят със студа и властта. Много от мъжете носят каски и бухалки. Други са с качулки с дупки на очите и устата, за да скрият лицата си и избегнат неприятни последици.

Въпреки че в последните няколко дни опозицията удържа победи, никой не смята да освобождава центъра на Киев. "Спрете политическите репресии. Свобода за Тимошенко!", "Янукович - фашист, Беркут -убийци" - гласят част от надписите.

"Ще чакаме. Борим се за промяна. Хората са тук по цели нощи. Много е студено, но мисълта за победата ни крепи", казва мъж на около трийсет години.

В очакване на опозиционните лидери на видео стена върви документален филм за Арабската пролет, дошла през февруари 2011 г. в Египет. Дават протестите от площад "Тахрир". С възклицания и викове множеството посреща случващото се на екрана.

"Виждате ли какво са постигнали хората с протести", каза 50-годишната Олга. "Всяка вечер съм тук и няма да спра да идвам", продължава тя особено разпалено, след като разбира, че съм журналист. За разлика от събитията в Египет, където чуждите журналисти бяха обявени за врагове на народа, в Украйна на чуждите репортери и оператори се гледа с добро око. "Ние вярваме, че вие ще разкажете на света какво се случва тук и ще предадете нашето послание. Нашите медии не показват в детайли случващото се тук. Повечето са свързани с властта, а украинците разчитат основно на интернет", разяснява Николай, който работи в продуцентска къща. На чуждестранните журналисти разчитат и хотелите в центъра на Киев, защото те са и единствените им гости.

"Знаете ли, че изчезват хора? Никой не говори за това. Говори се, че властта е извикала руснаци,

за да отвличат нашите

Лошото е, че става дума за цивилни, от които по никакъв начин не можеш да се предпазиш", добавя Олга. Надеждата на жената, която работи като детегледачка, е, че рано или късно режимът на президента Янукович ще падне. "Стана нетърпимо. Не че преди това сме живели идеално, но с това управление не може вече. Не съдя дали са добри или лоши хора. Те са престъпници. Това е мафия", казва Олга. Примряла от студ, жената ми дава телефонния си номер, уверявайки, че в случай на нужда мога да я потърся.

В полунощ опозицията обяви от сцената на Майдана поредния си успех - закона за амнистията.

Еуфория няма

Всеки е на мнение, че това е част от пътя към истинската победа. Основното искане не се свежда до смяната на премиера и закона за амнистията. Опозицията настоява за връщането на Украйна към конституцията й от 2004 г., която предвижда полупрезидентска република - форма на държавно управление, която съчетава в себе си както чертите на президентската, така и на парламентарната република. След като дойде на власт през 2010 г., Виктор Янукович промени конституцията, подчинявайки страната на президентската институция. Така няколко месеца след изборите той се сдоби с повече правомощия от който и да е било украински президент, тъй като конституционните промени му дадоха пълно надмощие на политическата сцена.

Майданът не заспа цяла нощ, а покрай него и намиращите се в непосредствена близост. С песни бе посрещнат новият ден, а свещеник благослови борещите се за промяна. "Исусе, поверяваме ти Украйна", каза смирено божият служител.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай