Хванаха ни за гушата за Шенген, ето как ще ни контролират

В момента най-важното е страната ни да получи съгласие от Нидерландия

Хванаха ни за гушата за Шенген, ето как ще ни контролират | StandartNews.com

Резултатите, постигнати от България в изпълнение на изискванията за влизане в Шенгенската зона, ще бъдат проверени през септември от чуждестранна мисия с участието и на представители на Нидерландия и Австрия - двете страни, което все още са против приемането на България в пространството без гранични проверки, предаде БНР.

На последното заседание на правителството министърът на вътрешните работи Калин Стоянов е докладвал за свои срещи с еврокомисаря за вътрешните работи Илва Йохансон, и с министъра на миграцията на Нидерландия Ерик ван дер Бург.

В рамките на двустранните си срещи министър Стоянов е информирал за предприетите от страната ни действия в изпълнение на препоръките от Европейската комисия в доклада за върховенството на закона.

В момента най-важното, по думите му, е страната ни да получи съгласие от Нидерландия.

Министър Ван ден Бург е посочил, че макар и правителството в Нидерландия да е служебно, има очаквания то да има мандата работи по въпроси от европейския дневен ред, включително и темата за Шенген.

В тази връзка той е изразил желание за провеждане на мисия у нас, което е и желанието на страната ни, а координацията ще се поема от Европейската комисия.

Прави се възможното до 10-ти, Максимум до 15 септември, делегацията да дойде в България, за да извърши проверка на място и да бъдат зададени въпроси на съответните български експерти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай