Хиляди протестират срещу мерките в Амстердам

Полицейските части разпръснаха неразрешения протест

Хиляди протестират срещу мерките в Амстердам | StandartNews.com

Хиляди се включиха днес в неразрешен протест в Амстердам срещу противоепидемичните мерки в Нидерландия заради коронавируса, след което бяха разпръснати от полицейски части за борба с масовите безредици, предаде Ройтерс.
Демонстрантите се събраха на площада пред Държавния музей и Музея на Ван Гог. Те носеха надписи, които гласяха "Свобода. Спрете тази обсада" и скандираха "Какво искаме? Свобода!". 
Никой от участниците в протеста не беше с маска - което по принцип в Нидерландия не е задължително - и малцина спазваха правилата за физическа дистанция.
Властите отхвърлиха искане демонстрацията да се проведе на Площада на музеите. Когато полицията нареди на хората да се разотидат, те отказаха, а някои започнаха да хвърлят пиротехнически изделия.
Тогава полицейските сили за борба с масовите безредици използваха водно оръдие, за да разпръснат множеството.
Миналия месец нидерландското правителство затвори училищата и повечето магазини, за да спре разпространението на коронавируса, а тази седмица удължи националната карантина с още три седмици.
В началото на пандемията Нидерландия в общи линии бе по-малко склонна от съседите си да налага социални ограничения. Но при втората вълна, през зимата, тя се видя принудена да го направи заради стремителното увеличение на случаите на заразяване и нарастващия натиск върху болниците, отбелязва Ройтерс, цитиран от БТА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай