Неделя,

Харвардски възпитаник съставя кабинет в Македония

От: Редакция -
Харвардски възпитаник съставя кабинет в Македония
A
A
A

Димитър Ковачевски получи мандат за съставяне на новото правителство на Република Северна Македония.

Президентът Стево Пендаровски му го връчи във вилата си във Водно на кратка церемония, съобщи БТА.

Чест и отговорност, нарече получаването на мандат да състави правителство Димитър Ковачевски, който бе издигнат от Социалдемократическия съюз на Македония, след като Зоран Заев подаде оставка. Харвардскията възпитаник Ковачевски наследи Заев и като председател на партията, а от днес започва да тече срокът за съставяне на правителство и представяне на програмата му.

"От днес започвам формирането на новия тим, който трябва да отговори на сериозните предизвикателства, които ни чакат от края на миналата година. Живеем в турбулентни времена, време на кризи и неизвестности, пред нас са многогодишни проблеми, които пречат на напредъка на държавата и осъществяването на стратегическите й цели. Тези времена изискват сериозни, смели и отговорни хора, които ще понесат отговорност да преодолеят всички пречки с цел защита и грижа за гражданите. Ясна цел е обезпечаването на сигурност, по-добро и светло бъдеще на гражданите. За това е нужно ефикасно, честно и отговорно управление, което ще бъде отличителна черта на отбора, който ще съставя. Ясно ще дефинираме приоритетите за работа, за да отговорим на онова, което вълнува гражданите - икономическата несигурност и стандарта на живот. Обявявам силен фокус върху икономическото развитие на страната и финансова подкрепа за семействата. Страната ни е малка и не трябва да позволяваме политически делби и безкрайни разправии, които спират развитието на проекти и реформи, които са важни за всички. Гражданите искат да видят напредък и разлика, а с това и да си върнат доверието, че умеем и можем като общество", каза Ковачевски.

Димитър Ковачевски е доктор на икономическите науки, колега на Зоран Заев от Икономическия факултет, сътрудник на Бранко Цървенковски в СДСМ, и син на бившия кмет на Куманово и бивш посланик в Черна гора Слободан Ковачевски.

Доскоро Ковачевски, заместник министър на финансите в правителството на Заев, не беше широко известен. Президентът Стево Пендаровски го нарече "Голямото неизвестно" в македонската политика, но призова да му се даде шанс.

"Факт е, че има богат академичен опит, има дълги години партиен стаж в СДСМ, там го познават. Мисля, че има добра отправна точка", каза Пендаровски. Факт е също богатата му биография, това, че е получил образование в престижни университети в чужбина, включително специализация в Харвард, има и солиден опит в реалния сектор като директор в два телекомуникационни оператора.

Според официалната му биография, публикувана на сайта на правителството, Димитър Ковачевски е роден през 1974 г. в Куманово, доктор е по икономика, доцент във Факултета по бизнес икономика и мениджмънт към Американския университетски колеж Скопие. Автор е на множество научни статии в областта на икономиката и управлението, публикувани в международни научни списания и представени на конференции

"Ковачевски посочва, че има професионално обучение в Харвард и също такова обучение в други три университета в Ротердам, Барселона и Мюнхен. "Точно там завърших, получих магистърска и докторска степен", написа Ковачевски, споделяйки линк към сайта на правителството.

Пред новото македонско правителство стоят редица нерешени въпроси, а в изявлението си пред медиите, след като получи подкрепа от партията си за кандидат-премиер Ковачевски заяви намерения в областта на икономиката, върху ефективното изпълнение на капиталовите инвестиции и финансовата подкрепа на гражданите в условията на икономическа и енергийна криза.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички