Казарма погреба 23-ма войници в Русия (ОБЗОР)

Казарма погреба 23-ма войници в Русия (ОБЗОР) | StandartNews.com

Четириетажната сграда се срутила върху главите им, докато спели

Най-малко 23-ма войници загинаха при срутване на казарма близо до руския град Омск, съобщиха местните медии. В изявление на министерството на отбраната се казва, че бетонната сграда в село Светли в южната част на Централна Русия се срутила в неделя, като много хора са били затрупани от отломките. Един от оцелелите заяви пред местна телевизия, че сградата се срутила малко след като войниците си легнали.

Агенция Интерфакс цитира министерския служител Игор Конашенков, който казва, че броят на загиналите е достигнал 23 до понеделник сутрин, а 19 души са били откарани в болница. Най-тежко ранените са превозени със самолети в Москва.
В четириетажната казарма спели 337 военнослужещи. При срутването били затрупани 42-ма, от които по-късно са спасени 19. По предварителни данни до инцидента се е стигнало заради нарушаването на технологиите при ремонта на зданието, извършен в края на 2013 г. Тогава нижгородската компания "РемЕксСтрой" ремонтирала покрива и инженерната мрежа на сградата, сменила подовите настилки и прозорците. При приемането на строителните дейности обаче нямало никакви забележки, не е било констатирано и нарушаване на конструкцията на зданието, обясниха от военното министерство, предаде РИА "Новости".

По разпореждане на министъра на отбраната генерал Сергей Шойгу е създадена специална комисия за разследване на причините за инцидента. Тя е заминала вече за Омск, а самият Шойгу прекъсна отпуската си и пристигна в Националния център за управление на армията, откъдето информира на половин час руския президент Владимир Путин за ситуацията.
В ликвидирането на последиците от рухването на секцията от казармата вече са привлечени над 900 служители на спасителните и други руски служби, както и 150 машини за разчистване на отломките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай