Катастрофа за Русия! Дойде призрак от 30 години

Свързан е с работната ръка в страната

Катастрофа за Русия! Дойде призрак от 30 години | StandartNews.com

Проблем, забравен от доста години, връхлетя отново Русия. 

В Руската федерация има катастрофален недостиг на работници. Заради широкомащабната война на Русия срещу Украйна, обявената от президента Владимир Путин мобилизация и рекордната емиграция почти половината руски промишлени предприятия останаха без квалифицирани специалисти.

По данни на Руската академия на науките недостигът на кадри в Русия през 2023 г. възлиза на около 5 милиона души, съобщава телевизия FREEДОМ. Недостигът на персонал, обхванал Русия след началото на пълномащабното нахлуване в Украйна, мобилизацията и емиграцията на стотици хиляди руснаци поставиха абсолютен рекорд от 1996 г. насам.

Институтът за икономическа политика "Гайдар" съобщава, че през януари 2024 г. 47% от мениджърите на индустриални предприятия са се оплакали от липса на квалифицирани специалисти.

 

 

Дори повишаването на заплатите не помага за привличането на специалисти. През последните пет години работодателите са започнали да публикуват 1,8 пъти повече свободни работни места. Недостигът на работници провокира висока конкуренция за тях. Поради това предлаганите заплати растат.

Недостигът на кадри в Русия се усеща във всички сектори на икономиката, твърдят експерти. Недостигът на квалифицирани работници забавя руската икономика, която вече беше силно засегната от санкциите и изтичането на капитал. Руската централна банка призна, че недостигът на персонал е един от основните проблеми на Русия.

Заради войната много квалифицирани руснаци избягаха зад граница, а в момента руската икономика е на военна основа. Или иначе казано, всичко отива за войната на Путин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
4 Коментара
Killer
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може ----- https://mub.me/bioex

Откажи
С62
преди 2 месеца

В България и без война е същото,"добре" че нямаме икономика и не ни личи толкова.

Откажи
Дани
преди 2 месеца

Не ги мислете руснаците! Те ще се оправят! Мислете и пишете за нас, че сме "гола вода"! Междувпрочем германците как са?

Откажи
Зоро
преди 2 месеца

Чак пък катастрофа! Ще ви се...

Откажи