Късо съединение овъгли 38 пациенти в психиатрия

Почти всички били упоени и в леглата си по време на трагедията край Москва

Късо съединение овъгли 38 пациенти в психиатрия | StandartNews.com

Москва. 38 души загинаха при пожар в психиатрична клиника в Подмосковието, съобщиха руските медии. В болницата имало 41 души, двама пациенти и една сестра са се спасили. Вече са открити телата на всички жертви, които са на възраст между 20 и 74 г.

Огънят избухнал през нощта в Московската областна психиатрична болница ╒14, която се намира в селището Раменский в Дмитровски район. Той бързо обхванал цялата сграда, площта на пожара достигнала 420 квадратни метра. Заради затворен мост през близката река пожарникарите трябвало да обикалят по пътищата и изгубили ценно време, посочва Вадим Беловошин от Министерството на извънредните ситуации.

Следствието не изключва възможността пожарът да е бил предизвикан умишлено. Проучват се и други версии - късо съединение, неспазване на противопожарните норми или незагасена цигара. На мястото работят криминалисти, предстоят съдебно-медицински експертизи. Според "Комсомольская правда" повечето загинали са намерени в леглата и били под въздействието на силни транквиланти, като най-вероятно въобще не са се събудили.

Сайтът Нюзру пък посочва, че 8 души опитали да се спасят, но не успели заради решетките на прозорците. Властите обаче твърдят, че решетките не били пречка, защото сградата имала два широки евакуационни изхода. Според оцелялата медицинска сестра помещенията били силно задимени и тя успяла да изведе навън само двама пациенти.

И. д. губернаторът на Московска област Андрей Воробьов обяви 27 април за ден на траур. Той обеща по 500 000 рубли обезщетения на семействата на загиналите. Погребенията ще бъдат платени от регионалния бюджет. Във връзка с пожара е образувано наказателно дело за нарушения на противопожарните норми, причинили смъртта на две и повече лица.

В началото на декември 2006 г. изгоряха 3 психиатрични диспансера в Русия. В клиника ╒17 в Москва загинаха 45 души, а жена почина по-късно в болница. Решетки на прозорците и заключеният авариен изход попречили на пациентите да се спасят. Основната версия беше умишлен палеж. Същата причина беше посочена и за огъня в психодиспансер в Кемеровска област. Загинаха 9 души, а повечето от болните бяха спасени. Без жертви се размина пожарът в лудницата в село Трояново, Тверска област.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай