Касапница в Калифорния, 14 убити (ОБЗОР)

Касапница в Калифорния, 14 убити (ОБЗОР) | StandartNews.com

Кървава драма се разигра вчера в град Сан Бернардино, Калифорния около 11 часа местно време. Масова стрелба беше открита в частен център за хора с увреждания. При нея загинаха 14 души, а още 17 бяха ранени. Стотици хора бяха евакуирани от района.

След внимателно претърсване на сградата Вики Сервантес, говорител на местната полиция заяви, че нападателите са били добре подготвени. Малко по-късно говорител на полицията съобщи за „Лос Анджелис Таймс", че нападателите са тежко въоръжени и по всяка вероятност са носили бронежилетки. На място са били изпратени агенти на ФБР и специален отряд. Смята се, че нападателите са напуснали мястото с черен ван, като очевидци съобщават, че са били маскирани. По-късно местна телевизия съобщи, че може би има и взривно устройство, но това не беше официално потвърдено от властите.

Двама от нападателите - мъж и жена са били убити в престрелка с полицията

Самоличността на двамата нападатели от Сан Бернардино вече е установена. Това са 28-годишният Саид Фараук и 27-годишната Ташвин Мелик, които са имали интимна връзка. 

Фараук, който е американски гражданин, е работил като инспектор към общинската здравна служба, която е имала празненство в сградата, където е било извършена атаката. Според свидетели той е бил част от коледното парти, но си е тръгнал след възникнал скандал. Скоро след това мъжът се върнал въоръжен със своята съучастничка и са открили стрелба. Те оставят едно или няколко взривни устройства, които по-късно са били обезвредени.

Разследвания се водят на три локации, сред които е и сградата, в която стана стрелбата. И на трите места има съмнения за експлозиви, работят сапьори. Десет от ранените са в болница в критично състояние. По-рано беше съобщено, че нападателите са трима, но засега не е ясно дали има трети човек.

В момента американската полиция провежда обиск в жилищна сграда, отдалечена на 3 километра от мястото на кървавата стрелба в Сан Бернардино. В този район са били убити и двамата заподозрени. По предварителна информация апартаментът, в който протича операцията, е тяхна собственост. Те са отишли там след престрелката. 

Не са ясни мотивите на нападателите

Федералните власти засега не са обявили официално стрелбата за терористичен акт, но проучват доказателства, които би могло да сочат за това. Мюсюлманската общност в Калифорния вече осъди атаката срещу центъра за хора с увреждания. Едното от четирите намерени оръжия е било купено законно. Според информация на американските медии, нападателите са били с бронежилетки и тактическо облекло.

Стрелба в САЩ предизвика нови дебати за затягане на контрола над оръжията

Тери Петит, жител на града, е казал на местни репортери, че е получил смс от дъщеря си, която работи в центъра, който гласи: „Стреляха. В офиса съм, чакам полицията. Моли се за нас. Заключена съм в офиса".

Президентът Барак Обама призова за усилия и от двете партии за предотвратяване на този тип инциденти. „Все още не знаем какви са мотивите на стрелците, но това което знаем е, че трябва да предприемем нужните стъпки, за да осигурим сигурност на гражданите", допълни Обама.

"Не трябва да приемаме това като нещо нормално, което просто се случва, защото това не се случва често в други държави", каза още президентът.

Кандидатът за президент Хилари Клинтън пък написа в Туитър, че "отказва да приеме това за нормално". Тя допълни, че е нужно веднага да бъдат предприети мерки за ограничаване на оръжията в САЩ. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай