Караджич отхвърли всички обвинения

Караджич отхвърли всички  обвинения | StandartNews.com

Хага. Бившият политически лидер на босненските сърби Радован Караджич откри днес защитата си пред Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия, като отхвърли всички обвинения във военни престъпления, повдигнати срещу него, съобщава Би Би Си.

Срещу Радован Караджич са повдигнати общо 10 обвинения в геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени по време на войната в Босна и Херцеговина 1992-95 г.

Във встъпителните си думи Радован Караджич заяви, че трябва да му бъде поздравен за всички добри дела, които е извършил, докато е бил лидер на босненските сърби и че е успял да намали страданията на хората.

Според него жертвите от войната са четири пъти по-малко, от цифрите тиражирани от медиите и той на няколко пъти е спирал босненската армия, когато тя е била близо до победата.

Едно от обвиненията в геноцид срещу Караджич е за избиването на 7000 босненски мюсюлмани, мъже и момчета, в Сребреница през 1995 г., действие признато за най-голямото зверство, извършвано на европейска територия от Втората световна война насам.

Караджич ще отговаря също така и за 44-те месеца обсада на Сараево, при която загинаха над 12 000 мирни жители.

През юни Международният трибунал се съгласи да свали едно от обвиненията за геноцид срещу Караджич, повдигнато заради насилствено прогонване от домовете им на стотици хиляди не-сърби от градове и села в Босна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай