Капитанът на Costa Concordia обвини кормчията за катастрофата

Капитанът на Costa Concordia обвини кормчията за катастрофата | StandartNews.com

Рим. Капитанът на Costa Concordia обвини индонезийския кормчия за произшествието, което доведе до потъването на кораба край бреговете на Италия миналата година.

Франческо Шетино заяви пред съда, че кормчията не се е подчинил на заповед да намали скоростта и е насочил кораба към скалите.

Тридесет и двама души загинаха, когато круизния кораб потъна през януари 2012 година.

Шетино е обвинен в непредумишлено убийство, причиняване на корабокрушение и изоставяне на кораба, но твърди, че е изкупителна жертва за грешките на другите.

Миналата седмица 290-метровият кораб бе изправен при голяма спасителна операция край бреговете на остров Джилио.

"Кормчията закъсня с 13 секунди при изпълнение на маневрата, но катастрофата щеше да се случи така или иначе'', заяви италианския адмирал Джузепе Каво Драгоне, който е експертен свидетел по делото.

Шетино е единственият обвиняем по делото, което бе възобновено след лятната ваканция. Ако бъде осъден го очакват до 20 години затвор.

Версията на обвинението е, че в момента на катастрофата, корабът се е отклонил от предварително установения курс, защото капитанът е искал да впечатли пътниците с близък изглед на острова.

Кормчията Якоб Русли Бин е един от петимата служители на Коста Кроциере, компанията собственик, получили леки присъди в отделно дело, след като се споразумя със съда. Той получи присъда от една година и осем месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай