Капан от шефа на НАТО. Разкрития за Путин

Какво прогнозира Столтенберг

Капан от шефа на НАТО. Разкрития за Путин | StandartNews.com

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разказа, че в навечерието на 24 февруари 2022 г. си е легнал да спи, с пълното съзнание за кръвопролитието, което ще се разрази след часове.

Месеците на предупреждения от страна на ръководителя на западния военен алианс са се превърнали в увереност, че руският президент Владимир Путин ще започне тоталната си атака срещу Украйна в този ден.

"Отидох да си легна. Но нощта беше много кратка, защото знаех, че на някакъв етап, до няколко часа, някой ще ме събуди - и точно това се случи. Около четири часа ми се обади началникът на щаба ми и само кратко ми каза, че са започнали, тоест инвазията е започнала.

Нямаше изненада, защото ние знаехме", каза той пред АФП в интервю седмица преди първата годишнина от инвазията.

Сега, година след началото на войната, която отне живота на десетки хиляди хора и подкопа сигурността на Европа, Столтенберг предупреди, че НАТО трябва да е готова за нова ера на противопоставяне с Русия, която може да продължи дълго.

"Президентът Путин иска различна Европа, иска Европа, в която може да контролира съседите си, в която може да решава какво да правят отделните държави", каза Столтенберг.

Войната на Москва срещу прозападния ѝ съсед потопи Европа в най-опасната криза след Втората световна война и тласна съюзниците от НАТО към най-мащабния след разпадането на Съветския съюз ремонт на отбраната им.

Норвежкият ръководител на ръководения от САЩ алианс заяви, че е предпазлив в прогнозите колко дълго ще продължи подновеното противопоставяне между Русия и Запада, защото промените могат да настъпят внезапно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай