Камила - от сърцето на Чарлз до любовта на поданиците

Тя вече не е кралска любовница, а централна фигура в самото сърце на „Фирмата“

Камила - от сърцето на Чарлз до любовта на поданиците | StandartNews.com

* Тя вече не е кралска любовница, а централна фигура в самото сърце на „Фирмата“.

* Елизабет Втора даде благословията си херцогинята на Корнуол да бъде наричана кралица

Камила, дългогодишната любов на крал Чарлз, има противоречива история. Какво знаем за новата кралица на Великобритания, пише CNN. 

Тя винаги бе до Чарлз, когато той публично скърбеше за майка си, покойната кралица Елизабет II, като след смъртта й влезе в новата си роля. Тя е любовта на живота му, както и дългогодишен съветник и довереник.

Откакто тя и Чарлз се ожениха през 2005 г., Камила работи усилено като старша кралска особа, подкрепяйки съпруга си и защитавайки благотворителни организации, помагащи на жени и деца. Но на някои хора във Великобритания им е трудно да забравят или простят дългогодишната извънбрачна връзка на двойката и болката, която тя причини на първата съпруга на Чарлз - Даяна, принцесата на Уелс.

Драмата на Netflix „Короната“ се фокусира върху този бурен период, запознавайки зрителите с Камила и напомняйки за нейното минало.

И така, какво да очакваме от новата кралица на Великобритания?

Родена на 17 юли 1947 г., тя е израснала в английската провинция, а голямата й страст са конете. Баща й, Брус Шанд, е пенсиониран офицер от британската армия, който по-късно става търговец на вино. Майка й, Розалинд Кубит, е дъщеря на третия барон на Ашкомб.Камила и Чарлз се срещат на мач по поло през 1970 г. и стават приятели. На следващата година Чарлз се присъединява към Кралския флот и докато го няма, Камила се омъжва за офицер от кавалерията Андрю Паркър Боулс. Двойката има две деца, родени през 70-те години.

Чарлз се жени за лейди Даяна Спенсър през 1981 г. на приказна церемония, наблюдавана от милиони хора по цял свят. През 1994 г. той признава, че е имал извънбрачна връзка с Камила. Даяна потвърждава за неговата изневяра в бомбастично интервю за BBC, в което казва: „в този брак бяхме трима, така че беше малко претъпкано“.

Камила и Паркър Боулс се развеждат през 1995 г. Чарлз и Даяна прекъсват брака си през следващата година. Тогава Камила почти изчезва от обществения живот, тъй като подкрепата на обществото и медиите е за принцесата. Настроенията за Даяна и против Камила се засилват след като принцесата на Уелс загива в автомобилна катастрофа в Париж през 1997 г.

През 1999 г. Clarence House /официалната резиденция първо на кралицата майка, а после на принц Чарлз/ започна програма за изчистване на имиджа на Камила и новото й представяне пред обществото с внимателно организирана първа поява с Чарлз пред хотел "Риц" в Лондон.

Тя се премества в Кларънс Хаус, за да бъде с Чарлз и името й започва да се появява в официални документи. Шест години по-късно тяхната продължила десетилетия любовна история достига кулминацията си - двамата се женят в Уиндзор със съгласието на кралица Елизабет II.

Камила, която става известна като Нейно кралско височество херцогинята на Корнуол, е обявена за официална съпруга на Чарлз и бъдеща кралица на Обединеното кралство.Херцогинята става старша кралска особа, подкрепяйки Чарлз по време на официални ангажименти в Обединеното кралство и на задгранични визити, въпреки дълбокия си страх от летенето.

Със своята способност да разсейва напрежението в стаята, тя бързо се превръща в незаменима за кралското семейство и британското правителство.

„Винаги е хубаво да имаш някой на своя страна“, каза Чарлз пред CNN през 2015 г. „Тя е огромна подкрепа. Страхотното е, че се смеем много, защото тя вижда смешната страна на живота, слава Богу. Това добавя огромна стойност".Преди коронацията синът на Камила коментира отношенията между майка му и „доведения му баща“ крал Чарлз. „Не ме интересува какво казват някои. Тя се омъжи за човека, когото обичаше“, каза Том Паркър Боулс пред подкаста

„The News Agents“.Камила определи кралската си роля в защитата на каузи, близки до сърцето й, като ограмотяване на децата и подкрепа на жертвите на домашно насилие. През 2017 г., по време на посещение в приют, тя казва пред CNN, че е успяла да използва позицията си, за да се обърне внимание на тежкото положение на „смелите жени“, които са пострадали от своите партньори. Новата кралица също така работи за повишаване на информираността на обществото за остеопорозата - заболяване, което е засегнало майка й и баба й. През 2015 г. Чарлз коментира пред CNN: „Тя направи чудесни неща за проблема с насилието над жени. Другото е свързано с работата й по ограмотяването, защото тя е луда по четенето, баща й също бе голям любител на книгите и я насърчи, така че тя поглъща всякакви четива. 

Много се гордея с нея и с това, че тя ме подкрепя, което е прекрасно“, каза Чарлз.

С увеличаването на семейството на Камила се появява и новата й страст – към внуците. „Тя е професионална баба“, казва един от нейните помощници пред CNN през 2013 г.Нейният племенник, Бен Елиът, заяви пред Vanity Fair през 2022 г., че Камила „обожава своя съпруг, деца и внуци“ и я описа като човек, който е много близък със семейството си, което винаги я подкрепя, както и с тесен кръг от стари приятели“.

В интервю за британския Vogue Камила разкрива, че често си пише съобщения с внуците, добавяйки: „Това е много хубаво. Ние се учим от младите хора и те също се учат от нас”.

Трима от нейните внуци - Гюс, Луис Лопес и Фреди Паркър Боулс, както и нейният пра-племенник Артър Елиът, ще имат ключови роли в церемонията за коронацията. Те ще са "почетни пажове" и ще участват в процесията в Уестминстърското абатство.

В момента, в който Чарлз стана крал, Камила автоматично стана кралица. Дълго време обаче се смяташе, че тя няма да използва титлата, тъй като през 2005 г. Кларънс Хаус излезе със съобщение, че тя ще бъде наричана „принцеса-консорт“. По това време в двореца смятаха, че обществеността не е готова Камила да вземе титла, която е била предназначена за Даяна. Но с годините отношението към Камила се смекчи.

През 2015 г. проучване на CNN установи, че всеки четвърти британец я харесва все повече и по-малко хора са против тя да стане кралица.През февруари 2022 г. кралица Елизабет II използва своя платинен юбилей, за да даде благословията си херцогинята на Корнуол да бъде наричана кралица, когато му дойде времето. В съобщението по случай 70-ата годишнина от възкачването й на престола тя каза: „Когато след време синът ми Чарлз стане крал, знам, че ще окажете на него и съпругата му Камила същата подкрепа, която оказахте на мен. И моето искрено желание е Камила да бъде известна като кралица-консорт, тъй като тя продължава своята лоялна служба".

В отговор говорител на Чарлз и Камила заяви, че двамата са „трогнати от думите на Нейно Величество“.Това беше изключително значима намеса от страна на монарха - единственият човек, който може да определи какви да са кралските титли.Изявлението на Елизабет подчертава, че Камила вече не е разглеждана – нито публично, нито зад стените на двореца – като кралска любовница, а по-скоро като централна фигура в самото сърце на „фирмата“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай