Камикадзета убиха петима в Бейрут

Камикадзета убиха петима в Бейрут | StandartNews.com

Двоен самоубийствен атентат срещу ирански културен център в южно предградие на Бейрут отне живота на петима души и рани 80, съобщи ДПА. Инцидентът станал в квартал "Бир Хасан", където са разположени офиси на шиитската групировка "Хизбула", посолствата на Иран и Кувейт, както и казарма на ливанската армия и сиропиталище. Сред пострадалите има и деца, а прозорците на сиропиталището са разбити.

 

При нападението вероятно са използвани кола бомба и мотоциклет с експлозиви, съобщават източници от силите за сигурност.


В социалната мрежа Туитър отговорност за нападението поеха свързаните с "Ал Кайда" екстремистки групировки "Бригадите Абдула Азам" и "Джебхат ан Нусра". Атаката била отмъщение за участието на доброволци от шиитското движение "Хизбула" - протеже на Техеран, в бойните действия в Сирия на страната на режима.

 

"Бригадите Абдула Азам" са отговорни и за двойния самоубийствен атентат на 19 ноември пред посолството на Иран в Бейрут, който взе над 20 жертви. Сред загиналите бе и иранският културен аташе Ебрахим Ансари. "Хизбула" обвини за нападението сунитска Саудитска Арабия.

 

Сунитски радикални ислямисти обещаха да атакуват "Хизбула" в Ливан заради намесата на шиитската групировка в съседна Сирия на страната на Башар ал Асад. Самият сирийски президент принадлежи към алауитския клон на шиитския ислям. Бунтовниците, които воюват срещу него, са предимно сунити.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай