Камала Харис със страховито обвинение към Русия

Това стана на Конференцията по сигурността в Мюнхен

Камала Харис със страховито обвинение към Русия | StandartNews.com

За първи път САЩ официално посочиха Русия като извършител на престъпления срещу човечеството в Украйна. Това стана на Конференцията по сигурността в Мюнхен. Американският вицепрезидент Камала Харис призова към правосъдие.

В Мюнхен Камала Харис цитира случаи на екзекуции без процес, на мъчения и изнасилвания, извършвани от руски войници в Украйна, както и на насилствено прехвърляне на стотици хиляди цивилни украинци в Русия.

"В случая с действията на Русия в Украйна ние проучихме доказателствата. Познаваме законовите стандарти, така че няма съмнение. Тези действия са престъпления срещу човечеството", каза Харис, предаде БНТ.

Ръководитeлят на американската дипломация Антъни Блинкен увери, че "не става дума за случайни или изолирани действия". Вашингтон се ангажира виновните да понесат отговорност, подчерта Блинкен, който разговаря с колегите си от Германия, Франция и Великобритания.

В същото време генералният секретар на НАТО говори за разширяване на Алианса.

"Без НАТО няма сигурност в Европа.Сега е моментът да укрепим и разширим нашия съюз", каза Йенс Столтенберг.

Столтенберг се надява на конкретен срок: "Надявам се до срещата на върха във Вилнюс през юли Финландия и Швеция да са членове на Алианса".

Ние трябва да дадем на Украйна това, от което има нужда, смята още Столтенберг. Украинският първи дипломат изрази надежда.

"Ще поема риск като заявя, че Украйна ще получи самолети. Това е въпрос на време и процедура", каза Дмитро Кулеба.

Съюзниците на Киев обещаха танкове за украинската армия, но засега да въздържат да ѝ предоставят изтребители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай