Израел мобилизира 45 000 срещу Хамас (ОБЗОР)

Израел мобилизира 45 000 срещу Хамас (ОБЗОР) | StandartNews.com

Израелската армия започна мащабна въздушна операция "Нерушима скала" срещу радикалната палестинска групировка "Хамас" в Газа. Тя е е отговор на изстреляните от терористите около 80 ракети по територията на Израел в понеделник. Общо за няколко дни Израел бе атакуван с около 300 ракети. 16 от ракетите паднаха край град Беершева с 200 000 души жители, който е на 40 км от Газа. Най-малко 12 израелци бяха ранени.

В последните часове израелската армия нанесе поредица въздушни удари в ивицата Газа, при които, по данни на ДПА, бяха убити най-малко 10 палестинци.

"Целта на операцията "Нерушима скала" е да се спре терора срещу гражданите на Израел", заяви израелски военен източник. Израел контраатакува с около 50 въздушни удара по позиции на "Хамас" в Газа. Израелското военно командване обяви вчера частична мобилизация, без повикване в казармите, на 45 000 резервисти "в случай на необходимост", ако бъде решено да се разшири операцията "Нерушима скала". Напрежението нараства, но никоя от страните няма интерес от ескалация на конфликта, твърди в. "Файненшъл таймс". Израелският премиер Бенямин Нетаняху е под натиск от дясното крило на управляващата коалиция и от твърдолинейни съпартийци да започне широкомащабна военна операция срещу Хамас в Газа. Той обаче не е склонен да се забърква в скъпоструваща военна кампания, която може да предизвика ракетни удари по-навътре в територията на Израел, както и вълнения сред арабите в Източен Ерусалим и в цялата страна, посочва британският вестник. Палестинците също "не искат трета интифада заради високата цена, която платиха за бунтове в миналото, допълва "Файненшъл таймс".
Същевременно американският президент Барак Обама призова и израелци, и палестинци да проявят сдържаност и да сложат край на актовете на отмъщение - едно от първите му публични изявления по темата, откакто убийството на трима израелски тийнейджъри предизвика нов цикъл от насилие и задълбочаващо се недоверие между двете страни, предаде АП. В статия за израелския в. "Аарец" Обама нарече момента опасен за региона. В емоционалното си послание той каза, че не може да си представи болката на родителите на тримата израелски младежи, но е също толкова покъртен и от безсмисленото убийство на палестинско момче, за което мнозина подозират, че било за отмъщение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай