Израел премахна закон срещу гейовете

Израел обяви премахването на действащите от десетилетия ограничения

Израел премахна закон срещу гейовете | StandartNews.com

Израел обяви премахването на действащите от десетилетия ограничения, пред които бяха изправени мъжете гейове, които искат да дарят кръв, съобщи АФП.

"Забраната за мъже гейове да даряват кръв е реликва от стереотип, който принадлежи в миналото. Към всеки кръводарител, който иска да спаси животи, ще има равнопоставено отношение, независимо от пола или сексуалната му ориентация", заяви здравният министър Ницан Хоровиц, който също е гей, пише БГНЕС.

От 1 октомври формулярите, които трябва да се попълват преди даряването на кръв, ще бъдат променени, се казва в изявление на здравното министерство.

"Клаузата, забраняваща получаване на кръв от мъж, който е имал сексуални отношения с друг мъж (дори постоянен партньор), ще бъде отменена", се казва в него.

Въпросниците вместо това ще включват нова клауза, забраняваща дарения от хора, които са имали високорискови сексуални отношения с нов партньор или множество партньори в продължение на три месеца.

Друг вариант е плазмата от кръвта им да бъде замразена в продължение на четири месеца, за да се гарантира липсата на преносими болести, казаха от Magen David Adom, която също служи като държавна организация за кръвни услуги. Асоциацията за равенство на ЛГБТ в Израел похвали решението като "исторически ход за гордата общност и израелското общество по пътя към равенството".

"Кръвта на стотици хиляди граждани не е втора класа", се казва в съобщението на асоциацията.

В неотдавнашен доклад на здравното министерство се казва, че през 2020 г. в Израел е имало 361 ХИВ позитивни хора, с 5% по-малко от предходната година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай