Изпратиха Мандела с песни и салюти

Южноафриканският лидер бе погребан с два часа закъснение заради дълги речи

Изпратиха Мандела с песни и салюти | StandartNews.com

Куну. Южноафриканският лидер Нелсън Мандела бе погребан със салюти, тържествено прелитане на самолети и племенни обичаи. Заради многото емоции и дългите слова в негова чест държавното погребение се проточи близо 2 часа повече от предвиденото време и наруши традицията за погребения на племето на покойника. Въпреки това ковчегът му бе положен в земята, близо до дома му в селцето Куну, а съплеменниците му го изпратиха с песни, стихове и послания към духа му по свой обичай.

Последният ден от 10-дневното поклонение пред паметта на Мандела започна с транспортирането на ковчега от дома му към голяма палатка, издигната на хълм в Куну, в която бе официалната церемония. В нощта преди това ковчегът пристигна в Куну, а близките на Мандела извършиха нощно бдение над тялото. В палатката бе разположен и голям портрет на Мандела, обграден от 95 свещи - по една за всяка година от живота му. Ковчегът бе поставен върху говежди кожи и покрит с националния флаг. Близо 5000 души присъстваха на церемонията, която започна с националния химн и продължи с речи на близки на покойника.

"Падна голямо дърво, сега той отива у дома си, за да почива с праотците си. Благодарим им, че ни дадоха такава икона", каза говорителят на семейството Нгангомлаба Матанзима.

"Днес е краят на едно изключително пътуване, което започна преди 95 години, дългият път към свободата свърши. Благодарим ти, че бе всичко, което искахме от един лидер в труден период в животите си. Твоят дълъг път към свободата свърши, но във физически смисъл нашето пътуване продължава. Трябва да предаваме твоето наследство и така ще продължим да вземаме уроците от твоя много богат и изключителен живот", каза в речта си южноафриканският президент Джейкъб Зума.

На церемонията говориха още двама от внуците на Мандела и семейни приятели. Двете му съпруги - последната Граса и бившата Уини, се утешаваха взаимно. На службата те стояха от двете страни на президента Зума.
Неочакван свеж тон в траурната церемония внесе 89-годишният бивш президент на Замбия Кенет Каунда, който излезе на сцената, тичайки.

Възпоменателните речи за Мандела обаче се проточиха толкова дълго, че объркаха графика на погребението и нарушиха традицията на племето Тембу, по чиито ритуали Мандела трябваше да бъде погребан. Според местните вярвания той трябва да бъде положен в гроба точно на обяд, когато слънцето е най-високо, а сенките най-малки. Това обаче се забави с почти два часа. Организаторите на погребението направиха опит да съкратят част от церемонията, но неуспешно.
След речите ковчегът бе откаран до гробището в подножието на хълма, където бе извършено погребение по племенната традиция, на което присъстваха около 450 души, между които британският принц Чарлз. Мандела бе изпратен с песни и стихове, а съплеменниците му говореха "Мадиба, сега те погребваме". Според традицията на духа му трябвало да се говори, за да знае какво се случва с него. Докато ковчегът бе спускан в гроба, бяха изстреляни 21 тържествени салюта, а военни самолети и хеликоптери прелетяха в небето. След тази част погребението бе закрито за медиите, но се очакваше в чест на Мандела да бъде заклан вол. По традициите на племето Тембу гостите на церемонията трябва да пият от кръвта на вола, а един от старейшините да говори постоянно с духа му над гроба. Очакваше се обаче традицията да бъде малко променена и на специални гости като принц Чарлз да бъде предложено изпечено месо от вола, а не кръвта му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай