Италия рязко зави надясно. Какво следва?

Мелони се закле като първата жена премиер в първата крайнодясна коалиция след Втората световна война

Италия рязко зави надясно. Какво следва? | StandartNews.com

Лидерът на партия „Италиански братя“ Джорджа Мелони днес положи клетва като премиер на Италия заедно с министрите от кабинета си. Тя получи мандат от президента Серджо Матарела за съставяне на правителство, предаде АНСА.

Мелони, която изведе дясната си коалиция до победата на изборите миналия месец, ще стане първата жена премиер на Италия. Крайнодясната коалиция е за първи път на власт от Втората световна война. Нейни коалиционни ще бъдат останалите партии от консервативния блок, част от който е и националистическата ИБ. Това са „Напред, Италия“ на Силвио Берлускони и „Лига“ на Метео Салвини.

Процедурата по встъпване в длъжност на новото правителство предвижда след полагането на клетва през новата седмица правителството да бъде подложено и на гласуване на вот на доверие в двете камари на парламента.

Някои се страхуват от тежкия десен обрат, който обеща да направи Мелони, отбелязва CNN. Тя спечели изборите благодарение на кампания, изградена около обещание за блокиране на кораби, превозващи нелегални мигранти, както и подкрепа за традиционните "семейни ценности" и противопоставяне на сексуалните малцинства.

Победата на Мелони на парламентарните избори миналия месец предполага, че привлекателността на национализма в Италия остава непоколебима, но нейното обещание да отведе страната до крайната десница все още оставя мнозина в неведение какво ще се случи след това.

Либералите в Италия и Европейския съюз се опасяват обещаното завиване надясно за страната и нейното бъдеще, докато консервативните гласоподаватели вярват, че само силен политик като Мелони може да изведе италианците от кризата на фона на бърз енергиен растеж. разходи и висока младежка безработица.

Мелони продължава да следва пътя на политическата младост. Тя винаги е обръщала много внимание на младежта и е провеждала реформи още като министър на младежта“, коментира CNN.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай