Исторически пробив! Юристка от Харвард зарадва Байдън

Кетанджи Браун Джаксън е адвокатка и федерален съдия, дипломирала се е в Харвард

Исторически пробив! Юристка от Харвард зарадва Байдън | StandartNews.com

Американският сенат утвърди цветнокожата съдийка Кетанджи Браун Джаксън за член на американския Върховен съд. Това е историческа стъпка, защото Кетанджи Браун Джаксън ще бъде първата чернокожа във Върховния съд. Тя ще замени прогресивния съдия Стивън Брейър, който се пенсионира в края на юни.

В подкрепа на кандидатурата на Кетанджи Браун Джаксън гласуваха всички сенатори от Демократическата партия и трима сенатори от Републиканската партия. Петдесет и една годишната съдийка бе номинирана за член на Върховния съд от президента на САЩ Джо Байдън в края на февруари.

По повод утвърждаването й от Сената Байдън заяви, че днес е исторически ден за САЩ.

Във Върховния съд на страната, който има 233-годишна история, досега от общо 115 съдии е имало едва пет жени - четири бели и една от латиноамериканско потекло, като и двама чернокожи мъже. От тях Кларънс Томас, номиниран от Джордж Буш, е все още във Върховния съд.

Кетанджи Браун Джаксън е адвокатка и федерален съдия, дипломирала се е в Харвард и според Байдън, има изключителна квалификация. Малкото й име е африканско и означава "очарователна", разказа самата тя в Конгреса. Кетанджи Браун Джаксън изтъкна шанса, че е родена след годините на големите борби за граждански права в САЩ, когато са отпаднали много расистки закони. Тя е омъжена за бял хирург, а родителите й са били преподаватели, живеещи във Флорида.

Работила е в частни кантори и в Комисията по наказанията - инстанция, натоварена да хармонизира наказателната политика в САЩ. През 2013 г. бе номинирана за федерален съдия във Вашингтон от Барак Обама. Още с идването си в Белия дом пък Джо Байдън я номинира във Федералния апелативен съд на Вашингтон, смятан за трамплин за Върховния съд.

По време на изслушванията в Конгреса обаче някои републикански конгресмени обвиниха Кетанджи Браун Джаксън, че е налагала прекалено леки присъди за порнография с деца. Тя обаче защитава решенията си и твърди, че е напълно безпристрастна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай