Неделя,

Истанбул обра каймака за туристическия сезон

От: Иван Ангелов, сн. АП -
1737
Истанбул обра каймака за туристическия сезон
A
A
A

Мегаполисът Истанбул е на първо място сред градовете в Европа това лято като главна дестинация за туризъм, съобщава "Хюриет дейли нюз", позовавайки се на ForwardKeys, компания за анализ на пътнически данни.

Истанбул е регистрирал ръст на чуждестранните посетители от 2% в сравнение с нивата от преди ковид пандемията. Турският град е следван от гръцката столица Атина, където се наблюдава спад от 7%, и от исландската столица Рейкявик и португалския град Порто, при които се отчита свиване от 8% спрямо периода преди пандемията.

Турция е надминала предпандемичните нива на посещенията със самолетен полет от чужбина с 9%, а Гърция - с 2%, показват още данните на компанията.

Албания, която има дял от едва 1% от пътуванията със самолет в Европа, е отчела ръст от цели 28% на посещенията от чужбина спрямо периода преди пандемията.

Като основни фактори, допринесли за доброто представяне на Турция, ForwardKeys отчита спада в стойността на турската лира и факта, че страната остава отворена към руския пазар, откъдето директните полети до по-голямата част от Европа са забранени.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com