Иран строи макет на американски самолетоносач

Иран строи макет на американски самолетоносач | StandartNews.com

Вашингтон. Иран строи макет на американски самолетоносач, предаде електронното издание The Hill, цитирайки The New York Times.

Според офицери от ВМС на САЩ, целта на проекта е корабът да бъде взривен за пропаганди цели.

За първи път градежът на копие на самолетоносач от клас "Нимиц" е забелязан при внимателен преглед на сателитни снимки през лятото на 2013 г. в корабостроителницата Гачин близо до Бандар Абас в Персийския залив. На дължина корабът е две трети от американските, които са 1 100 фута , а на палубата му има 68 спретнато боядисани в бяло макети на изтребители.

Иранското копие на американски самолетоносач няма ядрена система за задвижване като "Нимиц". Специалисти от американското разузнаване са убедени, че Иран не е в състояние да изгради истински самолетоносач."Въз основа на нашите наблюдения това не е функциониращ самолетоносач, а голяма баржа, изглеждаща като такъв кораб", заяви командир Джейсън Салата, говорител на базирания в Бахрейн Пети американски флот. "Не сме сигурни с каква точно цел го изгражда Иран и какво цели да спечели с този проект. Ако е голям пропаганден проект как ще приключи?".

Каквато и да е целта на Иран, американски представители решиха да разкрият проекта на Техеран преди финализирането му. Специалисти от разузнаването на флота и други тайни служби подозират, че корабът (кръстен от Пети американски флот "Баржа мишена") е нещо, което Иран ще вкара в морето, ще го закотви и ще го взриви, филмирайки целия процес и използвайки кадрите с пропагандна цел ако разговорите със запада за иранската ядрена програма тръгнат в нежелана от Техеран посока.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай