Иран подновява преговорите за ядрената си програма

Иран подновява преговорите за ядрената си програма | StandartNews.com

Техеран. Външният министър на Иран ще се срещне с шесте основни световни сили в ООН тази седмица, за да обсъдят ядрената програма на Техеран, предаде Би Би Си, цитирайки източници от администрацията на САЩ и ЕС.

Мохамед Джавад Зариф ще се срещне и с държавния секретар на САЩ Джон Кери, което ще бъде срещата на най-високо ниво между САЩ и Иран за повече от 30 години .

Разговорите ще се проведат в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Новият президент на Иран Хасан Роухани заяви, че е готов да поднови ядрените преговори без предварителни условия 

Срещата сама по себе си е знак за значимостта на диалога предложен от новия ирански президент Хасан Роухани.

Иран също идва на тази среща с опасения. Страната иска ясен знак, че САЩ са готови са подновят връзките си с Иран и да я признаят за значим регионален фактор.

Междувременно Техеран обяви, че са помилвани 80 затворници. Сред тях са редица от тези, които бяха арестувани по време на протестите след оспорваните президентски избори през 2009 година.

Миналата седмица Роухани каза, че страната му никога няма да строи ядрени оръжия.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън заяви, че Зариф, който е и основният преговарящ по ядрената програма от страна на Иран, тази седмица ще се срещне с външните министри на петте постоянни членки на съвета за сигурност (Великобритания, Китай, Франция, Русия и САЩ) и Германия. "Имахме добър и конструктивен разговор", каза Аштън след разговорите си със Зариф в понеделник. Тя допълни, че е била поразена от енергията и решеността от страна на иранците преди Общото събрание на ООН тази седмица. Освен това Аштън и екипът й ще проведе отново разговори със Зариф пред октомври в Женева, за да оценят, дали има прогрес.

Източник на агенция "Франс прес" от Държавния департамент на САЩ предупреди, че никой не бива да очаква десетилетният проблем да бъде разрешен по време на срещата тази седмица. Според него топката е в полето на Иран.

Лидерът на реформисткото движение в Иран Мохамед Хатами призова Запада да покаже кураж и да работи с президента Хасан Роухани или рискува да изгуби безпрецедентната възможност за прекратяване на настоящата безизходица. В статия, публикувана във вестник "Гардиън", бившият президент Хатами казва в навечерието на очакваната с нетърпение визита в ООН на Роухани, че умереният проповедник има „нужната власт" за дипломатическо решение на отдавнашните различия между Техеран и Запада, а не само по ядрения въпрос. Той предупреждава, че провалът ще заздрави екстремистите и от двете страни.

Хатами подкрепя Роухани с надеждата, че поуките от пропуснатите възможности при неговото управление са взети.

„За първи път има възможност да се създаде национален консенсус над и отвъд партизанския франционизъм, който може да отговори на политическите затруднения на страната с наблягане на диалога и взаимното разбирателство глобално", пише Хатами в първата му статия, публикувана в чуждестранно издание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай