Иран се заигра с ядрените опити. Стана инцидент

Авария в ядрения завод „Натанз”

Иран се заигра с ядрените опити. Стана инцидент | StandartNews.com

Сателитни изображения на съоръженията за обогатяване на уран в Натанз, на около 300 км южно от столицата Техеран ФОТО ЕПА/БГНЕС

Демонстрацията на мускули от страна на Иран по повод ядрената й програма доведе до инцидент, последствията от който изобщо не са ясни.

В иранския ядрен обект „Натанз” е станал инцидент, свързан с електропреносната мрежа на обекта, предаде „Гардиън”. Аварията е станала днес. Според информацията не е имало пострадали хора или замърсяване. Инцидентът обаче се случи само няколко часа след като в събота Иран обяви, че започва процедури за обогатяване на уран, което е в нарушение на международното споразумение от 2015 г.

В петък САЩ съобщиха, че са предложили на Иран нови условия за възобновяване на този договор и че чакат реакция от страна на Техеран.

Вместо това обаче иранският президент Хасан Рухани нареди да се стартират 164 центрофуги IR-6 за произвеждане на обогатен уран, както и две тестови системи – всяка по 30 IR-5 и IR-6S центрофуги в Натанз. Церемонията беше предавана на живо по държавната телевизия.

През юли 2020 г. експлозия с неясен произход разруши някои от обектите в Натанз, като Иран в последствие нарече инцидента саботаж.

Според споразумението от 2015 г. между Техеран и световните сили Иран има право да използва само първо поколение IR-1 центрофуги за производство и да тества ограничен брой IR-4 и IR-5.

От януари досега Иран разполага с 55 кг обогатен на 20% уран, което е близко до необходимото за създаване на ядрено оръжие, предаде „Менджър”. Техеран отрича, че програмата е насочена за производство на оръжия и твърди, че е изцяло с мирни цели. Иран обвинява Израел за скорошни атаки, както и за убийството на учения, ръководил ядрената програма на страната, Мохсен Фахризаде.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай