Индия се сдоби с руски самолетоносач

Индия се сдоби с руски самолетоносач | StandartNews.com

Москва. Русия официално предаде на Индия обновеният самолетоносач от съветско време "Адмирал Горшков". Това стана след неколкократни отлагания на сроковете и значително оскъпяване на проекта, предаде БНР.

Военният кораб "Адмирал Горшков" е преминал през сериозна модернизация, която го е превърнала от ракетен крайцер с палуба за самолети с вертикално излитане в пълноценен самолетоносач. Сделката беше подписана през 2004 година, като корпусът на кораба беше подарен на Индия, но при условие че тя модернизира 30-годишният самолетоносач в Русия и закупи изтребители МИГ-29 за него.

Първоначално са били планирани 1,5 милиарда долара, но впоследствие заради допълнителното оборудване, забавянето в доставките и проблемите при изпитанията, сумата нараства до 2,3 милиарда долара.

Според договора Индия трябваше да получи самолетоносача още през 2008 година и това забавяне доведе до напрежение в отношенията между двете страни.

След като над бойния кораб се развя индийския флаг той официално получи и новото си име "Викрамадития", което в превод означава "Всемогъщ". Индийските военноморски сили се надяват новата руска придобивка да им служи поне 30-40 години.

Тържественото предаване и повдигането на индийския флаг на кораба се проведе в най-голямото руско корабостроително предприятие „Севмаш". На церемонията присъстваха вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин и индийският министър на отбраната Аракпарамбил Куриен Антъни.

Русия засега не се нуждае от строителството на самолетоносачи, това е геополитически въпрос, заяви пред журналисти руският вицепремиер Дмитрий Рогозин след края на церемонията по предаването на самолетоносача „Викрамадитя", на Индия, предаде Интерфакс.

"Въпросът за наличието в състава на ВМФ на самолетоносачи не е въпрос, свързан с отбранителната способност на страната, това е геополитически въпрос", коментира Рогозин. Той отбеляза, че ако в Русия бъде прието подобен род решение, корабостроителната промишленост ще е готова да построи кораби с такъв или още по-голям тонаж. „Ние показахме, че можем да строим такива кораби, но това е въпрос на взимането на политическо решение. Засега нямаме потребност от кораби с такъв клас", подчерта Рогозин. Вицепремиерът допълни, че в Русия са разработени проекти за съответните плавателни съдове и те са представени на правителството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай