Импийчмънт заплашва Дилма Русеф

Импийчмънт заплашва Дилма Русеф | StandartNews.com

Комисия ще вземе решение за основателността на искането, нужни са гласовете на две трети от долната камара, за да се придвижи процедурата

Процедура по импийчмънт започва срещу президента на Бразилия Дилма Русеф. Председателят на долната камара на бразилския парламент съобщи, че процесът започва въз основа на обвинения, че правителството на Русеф е нарушило закони за фискална отговорност, предаде Асошиейтед прес.

Искането е и във връзка с разразилия се в латиноамериканската страна скандал с корупция в държавната петролна компания „Петробрас". Върховният избирателен съд на Бразилия започна разследване и за други възможни нарушения при финансирането на предизборната кампания на Русеф. "Откритата процедура се базира на твърденията, че Русеф е нарушила закона в управлението на бюджета за миналата година", каза председателя на долната камара на парламента Едуардо Куня.

Авторите на сигнала твърдят, че бразилската президентка и вицепрезидентът Мишел Темер са използвали в предизборната кампания средства, получени от корупционни схеми в „Петробрас". Въпреки преизбиране й през миналата година, популярността на Русеф се срина на фона на корупционния скандал в държавния петролен гигант "Петробрас".

"Бях възмутена от решението", каза Русеф в телевизионно обръщение. "Аз не съм извършила никакво неправомерно действие", добави още тя. Русеф каза, че е убедена, че предложението за импийчмънт ще бъде отхвърлено.

За да бъде даден ход на процедурата трябва две трети от долната камара да одобрят предложението. Към момента управляващата коалиция има мнозинство в долната камара на Конгреса.

Победеният опозиционен кандидат на президентските избори миналата година, сенатор Аесио Невес вече заяви, че подкрепя процедурата. "Всеки в страната трябва да се подчинява на закона, особено президента", написа той в "Туитър".

Самият Куня пък е изправен пред обвинения корупция, които той отрича. В момента етичната комисия обмисля дали да го отстрани от поста на говорител. "Това беше трудно решение. Аз не съм станал говорител на Камарата на депутатите с цел да одобря процедура по импийчмънт срещу президента", коментира Куня.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай