Идва нов вирус! Бил Гейтс каза кой ще го пусне

Той не вярва, че епидемията от маймунска шарка ще се превърне в голяма нова пандемия

Идва нов вирус! Бил Гейтс каза кой ще го пусне | StandartNews.com

Основателят на Microsoft Бил Гейтс вярва, че човечеството може да очаква с 50% вероятност нова пандемия през следващите 20 години. Той изрази това мнение в интервю, публикувано в неделя за испанския вестник El Diario, цитирано в международните медии.

"Може да дойде от вирус, който вече знаем. Може да е вид грип, различен тип коронавирус. И това поне ще ни позволи да имаме известни познания как да се лекуваме много бързо и ваксина", каза той.

Според американския предприемач това може да е създаден от човека вирус, биотерорист, който го е разработил и умишлено го е разпространил.

"Това е много страшен сценарий, защото биха могли да се опитат да го разпространят на различни места в същото време. Или може да е нещо, което идва от естествения свят. Човешката популация нараства и ние нахлуваме в нови екосистеми. Ето защо изчислих, че има 50% шанс през следващите 20 години да имаме естествено възникваща пандемия като последица от изменението на климата“, поясни Гейтс.

За да се борим срещу пандемиите, предприемачът предлага създаването на "екип за глобален епидемичен отговор и мобилизация", който той сравнява с пожарникарите.

"Това, което предлагам, ще изисква 25% увеличение на бюджета на Световната здравна организация и с това ще имаме екип от около 3000 души с различни профили“, добави Гейтс, цитиран от БГНЕС.

Той не вярва, че епидемията от маймунска шарка ще се превърне в голяма нова пандемия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай