Хиляди румънци на протест в Букурещ

Хиляди румънци на протест в Букурещ | StandartNews.com

Над 15 000 души излязоха тази вечер на протест пред сградата на румънското правителство в Букурещ с искане за оставката на премиера социалдемократ Виктор Понта и на вътрешния министър Габриел Опря. Причината за масовото недоволсво е пожарът в нощен клуб в петък, в който загинаха 32 души, съобщават световните агенции.

Демонстрацията беше организирана в социалните мрежи и като цяло премина мирно. Гражданите носеха факли и свещи, както и плакати, на един от които пишеше „Корупцията убива!" – заради масовата практика нередности в заведения да се прикриват с рушвети. "Понта оставка!", "Опря оставка!", "Убийци!", скандираха протестиращите. Те настояват също с онлайн петиция за оставката на кмета на Четвърти район на столицата, където се е намирал фаталният "Колектив", опустошен в петък от пожар по време на рок концерт.

Припомняме, че трагедията се разигра в петък вечерта в нощния клуб "Колектив", като по предварителни данни се смята, че разразилият се пожар е предизвикан от пиротехниката, която е използвана за рок концерт. В клуба са се намирали около 400 души в помещение от 450 квадратни метра, предназначено за максимум 80 души. Над 200 бяха ранените.

Кметът на Четвърти район Кристиан Попеску Пиедон заяви, че няма да подава оставка и ще изгради паметник пред „Колектив". Тримата собственици на изгорелия клуб "Колектив" в Букурещ, в който загинаха 32 души, бяха арестувани, предаде АФП. Очаква се да им бъде повдигнато обвинение за непредумишлено убийство. Ако вината им бъде доказана, те може да получат доживотна присъда или 25 години затвор. Междувременно румънското правителство спешно одобри проект за наредба, която дава право на Инспектората за извънредните ситуации да затваря временно или за постоянно клубове и нощни заведения, обяви премиерът Виктор Понта. Мерките ще се прилагат, ако местата не отговорят на необходимите изисквания.

Междувременно, хиляди румънци дариха кръв за пострадалите в пожара. Дарителска кампания събра над милион евро.

Румънски медии съобщават за демонстрации и в Брашов и други градове. Според тях чрез социалните мрежи се готвят протести и за следващите дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай