Гутериш хвърли остро обвинение, застъпи се за бедните

Генералният секретар на ООН говори пред на конференция в Доха Гутериш

Гутериш хвърли остро обвинение, застъпи се за бедните | StandartNews.com

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обвини богатите държави в света и енергийните гиганти, че притискат бедните страни с "хищнически" лихви и "смазващи" цени на горивата. Пред лидери на над 40 нуждаещи се държави на конференция в Доха Гутериш заяви, че богатите нации трябва да осигурят 500 милиарда долара на година помощ.

"Държавите ви са хванати в капан в порочен кръг, който прави развитието трудно. И мога да ви уверя, че сме напълно наясно с несправедливостите, създадени от нашата несправедлива световна икономическа и финансова система и сме твърдо решени да ги променим с реформи. Икономическото развитие е предизвикателство, когато страните са лишени от ресурси, давят се в дългове и се борят с историческа несправедливост и неравностоен отговор на Ковид-19", каза Гутериш.

На срещата на върха на най-слабо развитите държави в Доха не присъства нито един от лидерите на големите световни икономики, отбелязва Франс прес, цитирана от БНР.

"Глобалната финансова система е проектирана от богатите страни и облагодетелства най-много тях", заяви още генералният секретар на ООН.

Дългът на най-слабо развитите държави в света е нараснал повече от четворно за десет години и възлиза на 50 милиарда долара към 2021 година, пише Франс прес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай