ГУЛАГ стана газовата столица на Русия

Средната заплата в "Газпром" е $3000, апартамент за четирима се наема срещу 200

ГУЛАГ стана газовата столица на Русия | StandartNews.com

София-Новий Уренгой-София. Когато съветските лидери са изпращали престъпниците и неудобните в лагерите в Сибир, едва ли са си мислили, че няколко десетилетия по-късно стотици хиляди ще искат да тръгнат по пътя натам доброволно. Че кой би поискал да отиде да живее на място, където хората са били изпращани да умират? Е, оказва се, че такива има. И то не малко, а стотици хиляди. Не говорим за 50-те години на XX в., а за наши дни. Сега хората отиват там, за да работят и да си осигурят добър живот.

Индикациите за това са налице още с влизането в град Новий Уренгой, който е един от центровете на газодобивната промишленост на "Газпром". Наричат го Газовата столица на Русия. В момента там живеят близо 120 хил. души, като почти всички са заети в някое от 22-те газодобивни предприятия на компанията "Газпром добича Уренгой". Няма семейство, в което поне един член да не работи за дружеството, а в много домакинства всички са заети в газовата индустрия. И това е естествено, при положение че именно синьото гориво дава хляба на целия регион.

Уренгойското газо-кондензатно находище е открито през 1966 г. Тогава в района започват да се заселват по собствено желание и първите хора. В началото повечето са били учени геолози, чиято задача е била да разработят огромните залежи и да намерят най-добрия начин газът да бъде изкаран от недрата на замръзналата земя. След няколко години идват и първите работници, за да забият сондите. През 1975 г. се появява и първото селище. Три години по-късно от Уренгойското находище на повърхността са извадени и първите кубици газ. Междувременно в района идват и специалисти в други области - архитекти, инженери, строители - чиято задача е да изградят инфраструктурата в региона, жизненоважна за бъдещото развитие на града и газодобива. Изникват първите блокове, те прерастват в квартали, селището започва да се развива много бързо, докато

през 1980 г. Новий Уренгой официално получава статут на град

Характерно за него и в момента е, че има райони, които са точно копие на други жилищни комплекси в Русия. Причината е, че повечето строителни бригади са идвали с готови проекти, вече реализирани в други градове. Така се появяват жилищни комплекси близнаци с такива като в Ленинград (днес Санкт Петербург). Днес те носят и техните имена. С изключение на първата улица, наречена "На оптимистите". Нея вече я няма, заличена е от новото строителство.

Така постепенно се стига и до днешния облик на града - модерен, с нови сгради, молове, болници, развлекателни комплекси, ресторанти, спортни центрове, църкви, джамия - и въобще всичко, което може да се види във всеки съвременен град по света. Така Новий Уренгой привлича заселници от всички краища на Русия, а също и от Кавказ, Молдова, Украйна и т.н.

А те идват, въпреки тежките метеорологични условия.
Градът се намира на около 60 км от Северния полярен кръг, което само по себе си подсказва, че природата и нейните особености не са за всеки. Между 15 юни и 15 септември тук се изреждат пролетта, лятото и есента, а през останалото време е зима.

Температурите падат до минус 48 градуса

а вятърът е пронизващ. Но облагородяването на региона през последните десетилетия е повишило неимоверно стандарта на живот. И да се справиш с 9-месечната зима вече далеч не е толкова трудно. Особено ако разполагаш с добър семеен бюджет. Средната заплата в града е около 77 000 рубли (2200 долара). Работещите за "Газпром добича Уренгой" взимат средно по около 107 хил. рубли (малко над 3000 долара). По-квалифицираните естествено получават и повече. В същото време разходите на хората не са големи. Ако са дошли наскоро в града и не могат да си позволят да си купят или наемат апартамент, има достатъчно общежития с всички екстри.

Настаняването в тях е на символични цени. За едно легло цената на месец е около 50 долара, а цял апартамент за четирима се наема срещу 200 долара. В цената влиза както самото жилище, така и комуналните разходи, като газ, ток, вода и парно. Допълнителни пари са нужни само за храна. На фона на заплатите тя също е евтина - килограм картофи например струва 42 рубли (1.20 долара), пръчка салам - 220 рубли (6.28 долара), бутилка хубава водка от 0.5 литра върви по 300-400 рубли (8.57-11.43 долара). Така със заплатите си хората без проблем покриват всичките си месечни и годишни разходи за себе си и децата, включително лятната ваканция, а им остават и за спестявания. И

когато се пенсионират, уренгойци се връщат по родните места

купуват си жилище, кола и пак им остават пари за спокойни старини. В добавка към приличната пенсия, която ще получават заради тежките условия, в които са се трудили. Това са и основните причини в Новий Уренгой непрекъснато да идват млади хора, а средната възраст в града да е 35 години. В същото време пенсионери почти няма.

Спорт и изкуства за децата

Освен газа в Новий Уренгой на особена почит са и децата. Логично местните гледат на тях като на бъдещето на града и за малките уренгойци се полагат всякакви грижи. В спортно-развлекателните и образователните центрове в града младото поколение има достъп до всякакви занимания. Почти няма популярен индивидуален или отборен спорт, който да не се практикува. В културно-развлекателните комплекси има кръжоци и курсове по пеене, рисуване, танци и всякакви други изкуства. Така, когато пораснат, не е задължително децата да отидат да изкарват хляба си на газовите сондажи. Вече порасналите талантливи уренгойци пък се грижат за развлеченията на своите родители, като ги забавляват с концерти, спектакли, изложби.

Културната програма в града включва и гостувания на руски и чужди звезди. Преди няколко години в местния театър своя прочит на постановката "Шинел" са изнесли дори Васил Василев-Зуека и тогавашната му съпруга Нина Димитрова.

Новий Уренгой е като автосалон

През най-лютите зимни нощи двигателите не се гасят

Обикновено феновете на колите посещават десетките автосалони по света, за да се запознаят с най-новите разработки на автоиндустрията. За жителите на Новий Уренгой това би било безсмислено занимание. Не защото не обичат автомобилите или нямат нужда от тях. Просто градът е пълен с най-новите коли от почти всички марки по света. Освен руските и европейските автомобили, в Новий Уренгой има сериозно присъствие и на американски марки като Cadillac, Lincoln, Dodge. Разпространени са китайските марки Geely, както и произвежданите в България Great Wall. Над 90% от колите в сибирския град са в младенческа възраст. По улиците рядко може да се види автомобил на повече от 4-5 г., а тези над 7 са единици. Цените са сравними с тези у нас. Най-евтините нови коли вървят по 300 хил. рубли (8600 долара), а най-скъпите - по около 4 млн. (114 300 долара).
Заради изцяло новия автопарк пък автосервизите в Новий Уренгой са доста по-малко от аналогичен като население град в България. На цялата територия на града има едва 3 комплекса, занимаващи се с ремонт на автомобили, и един, специализиран в ремонт на мостове и спирачни дискове. Спортните модели са с доста осезаемо присъствие в Новий Уренгой и околностите. Собствениците им предпочитат да ги "обуят" за 9-месечната зима с гуми с шипове, които у нас са забранени. Но при пътища, покрити с лед през по-голяма част от годината, са препоръчителни. В Новий Уренгой да се докоснеш до асфалт между края на септември и началото на юни е невъзможно. Почистването на улиците от леда също. Затова местните снегорини, които почти не се спират, имат за задача да загладят леда, натрупан върху асфалта, и да избутат снега от "шосето". Но пък за шофьорите ледът не е проблем. Още повече че замръзналите реки в Северен Сибир традиционно се използват за автомобилни пътища през зимата.
В Новий Уренгой поддръжката на колите си има особености. Една от тях е, че през най-студените периоди през зимата, когато температурите падат под минус 30-40 градуса, нощем колите не се гасят. Ако двигателят не остане да работи, на сутринта колата едва ли ще запали. Но пък горивата са евтини - литър бензин или дизел върви по долар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай