Гърция се готви за най-екстремния сценарий с газа

Брифинг говорителят на гръцкото правителство Йоанис Иконому

Гърция се готви за най-екстремния сценарий с газа | StandartNews.com

Гърция се подготвя от дълго време и предприема всички възможни мерки за справяне дори с най-екстремния сценарий. Това заяви на брифинг говорителят на гръцкото правителство Йоанис Иконому във връзка с доставките на природен газ от Русия, предаде агенция АНА-МПА, цитирана от БТА.

Говорителят на гръцкото правителство коментира темата на фона на опасенията, свързани с прекъсването на доставките по тръбопровода „Северен поток-1“. Иконому отбеляза, че някои страни ще бъдат по-засегнати, но последиците със сигурност ще засегнат всички. Той цитира думите на европейския комисар Паоло Джентилони, че Европейската комисия изготвя и ще представи на 20 юли нов план за справяне с енергийната криза, дори и в най-лошия случай на пълно спиране на газовите потоци от Русия.

"Страната ни се подготвя от дълго време и предприема всички възможни мерки за справяне дори с най-екстремния сценарий", подчерта говорителят на гръцкото правителство.

"Нашите национални политики са такива, че създават климат на енергийна стабилност“, каза Иконому, но допълни, че „всички ние трябва да променим енергийната си култура, като на практика допринесем за намаляване на разхищението на енергия".

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ще председателства днес извънредна среща в резиденция "Максимос" в отговор на прекъсването на доставките на руски природен газ и рязкото повишаване на цените на енергията в Европа, съобщи в. „Катимерини“. В срещата ще участват министри и други висши ръководители, свързани с енергийния пазар.

Вчера руската енергийна компания "Газпром" изглежда се усъмни в перспективите за бързо възстановяване на пълния капацитет на газопровода "Северен поток-1" към Западна Европа. "Газпром" се позова на технически проблеми, свързани с част от оборудването, което партньорът "Сименс енерджи" (Siemens Energy) е изпратил в Канада за ремонт и не е могло да бъде върнато поради санкциите, наложени заради нахлуването на Русия в Украйна, отбелязва „Катимерини“.

Ако Русия окончателно прекрати доставките, Европа, включително Гърция, ще трябва да се подготви за трудна зима. Около 40 процента от нуждите на Гърция се задоволяват от руския "Газпром". Ако не разполага с тези количества, които се използват предимно за производство на електроенергия, Гърция може да ги компенсира чрез изграждане на повече електроцентрали на лигнитни въглища и доставка на повече втечнен природен газ (LNG), посочва вестникът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай