Събота,

Гърция дава 1 млрд. евро за кредити на гражданите си

От: Стандарт -
A
A
A

Гърция планира да вложи до €1 милиард в банките в страната през следващите пет години, за да субсидира част от ипотечните кредити на домакинствата, пише Bloomberg, като цитира свои източници. Те посочват, че  според плана, домакинствата, които не могат да плащат своите вноски, ще трябва да преструктурират  кредитите си, а след това държавата ще плати част от задълженията им.

В момента гръцките банки се борят с €88,6 милиарда лоши кредити, наследство от финансовата криза в страната. Ипотечните кредити се оказват най-трудни за изчистване и банките не могат да постигнат целите, заложени от регулатора, пише money.bg.

Банките в страната имат твърде много лоши заеми. Сега Атина ще вади държавни пари, за да погаси част от тях

Идеята е, благодарение на държавната субсидия, част от лошите кредити да бъдат превърнати отново в обслужвани. За това държавата най-вероятно ще вложи около €200 милиона годишно.

Законодателната рамка цели да подкрепи домакинствата, които не могат да обслужват жилищния си кредит за единственото си жилище. В закона ще бъдат поставени рамки за ниво на приход и други, а заемополучателите ще губят субсидията, ако забавят плащане с над 90 дни. Очаква се самата тя да бъде до една трета от общата сума.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички