Гореща вълна стегна Европа

Европейската метеорологична служба издаде предупреждение за екстремни температури

Гореща вълна стегна Европа | StandartNews.com

Европейската метеорологична служба издаде предупреждение за екстремни температури от юг до обикновено по-хладния север на континента - с "опасна" прогноза за жега в части от Испания, където живакът може да се изкачи до 38 градуса по Целзий.

Седем други страни рискуват по-малко екстремно, но "потенциално опасно" топло време: Белгия, Естония, Финландия, Латвия, Холандия, Португалия и Швеция.

Донесен в Европа от система на високо налягане, това е "кратък епизод" от горещина, който ще продължи само до уикенда, според метеоролога Кристина Симоес от португалската метеорологична агенция Луса.

Във Великобритания, където се очаква температурите да се приближат - но не и да прескочат - рекорда от 35.6C, поставен през юни през 1976 г., здравните служители изразиха загриженост относно продължаващото противопоставяне на изискванията за социално дистанциране.

Във Франция агенцията за метеорологични условия очакваше температурите да надхвърлят 30 градуса по Целзий в по-голямата част от страната, достигайки до 36 градуса на югозапад.

Температурите през тридесетте години във Франция са обичайни за разгара на лятото, около август, а не в началото на сезона, заявиха от климатичната неправителствена организация CARE.

Световната метеорологична организация заяви, че проверява тревожния температурен рекорд за Сибир.

"Можете да хванете COVID-19, независимо колко слънчево или горещо е времето, така че предпазвайте себе си и другите, като редовно миете ръцете си, кашляте в сгънатия лакът или тъкан и избягвайте да докосвате лицето си", се посочва в уебсайта на СЗО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай